Gerbrand Verton

Waar begin je als arme student als je grootse plannen hebt? Natuurlijk op een zolderkamer en in het geval van YourSurprise thuis in Zierikzee. Het eerste product was een gepersonaliseerd liedje op cd. Gemaakt met vrienden en online te bestellen via een website. “Voor een internet bedrijf maakt het inderdaad niet uit waar je zit”, bevestigt Gebrand. “De keuze voor Zierikzee was echter bewust. De zolderetage was heel goedkoop, familie en vrienden hielpen ons. En de voordelen van werken vanuit Zierikzee zijn alleen maar duidelijker geworden.”

Hij somt op: “De mentaliteit en loyaliteit van medewerkers zijn hier gewoon groot. We zijn een soort seizoensbedrijf met hele hoge pieken rond feestdagen. Ondanks extra hulp maken we dan lange dagen. Dat moeten mensen wel voor het bedrijf over hebben. Ook zijn hoger opgeleiden zoals IT’ers, webdesigners en marketeers goed te vinden. We kunnen putten uit vaak goed opgeleide Duitsers en Fransen die op Schouwen-Duiveland zijn blijven hangen omdat ze bijvoorbeeld verliefd werden. YourSurprise is voor hen een alternatief voor de horeca of toeristische sector. Inmiddels hebben we twaalf websites die samen vijf talen omvatten. We kunnen altijd goed opgeleide vakmensen gebruiken en wat de talen betreft, onze voorkeur gaat uit naar native speakers.”

Ook logistiek gezien, zijn er voor YourSurprise alleen maar voordelen om in Zierikzee te blijven. “We zitten vlakbij de Duitse, Belgische en Franse grens. Tegenwoordig bundelen we alle bestellingen die naar Duitsland gaan met de bestellingen van Omoda dat ook in Zierikzee zit. Die brengen we elke dag zelf naar de Duitse grens om van daar verder te versturen. Dat scheelt een dag in tijd. Dit willen we nu ook voor België en Frankrijk gaan doen.”

Natuurlijk is de zolderetage allang vervangen voor een efficiënt gebouw op het industrieterrein van Zierikzee. YourSurprise heeft inmiddels een assortiment van meer dan 1500 items die allemaal gepersonaliseerd kunnen worden; van eenvoudige sleutelhanger tot een gegraveerd wijnglas. Ook het liedje waar het allemaal mee begon, wordt nog steeds besteld, al is dat steeds minder. “Tja, steeds minder mensen draaien cd’tjes”, verklaart Gerbrand. “We hebben tegenwoordig ook een zakelijke afdeling, daar houdt Wouter zich vooral mee bezig. Ondernemers kunnen hier bestellingen doen voor hun relaties of medewerkers, met bijvoorbeeld het bedrijfslogo en gepersonaliseerd. Gepersonaliseerde Coca Cola flesjes hebben we ook al gemaakt.”

Er is veel geautomatiseerd maar elke order voor een gepersonaliseerd cadeautje gaat nog door een aantal handen voordat het verzonden is. Dagelijks zorgt een flinke groep medewerkers ervoor dat de bestellingen op tijd de deur uitgaan. Die orders komen uit de hele wereld, niet alleen vanaf de twaalf eigen websites, ook via de sites van diverse partners. “En we hebben samenwerkingsafspraken met een aantal merken, denk aan Dikkie Dik, K3, Nijntje, Disney en zo, waar we gepersonaliseerde cadeautjes mee maken.”

Ook voor Gerbrand zelf is er geen enkele reden om Schouwen-Duiveland te verlaten. “Ik woon hier gewoon heel fijn; vlak bij zee met supermooie natuur en altijd frisse lucht. Vaak ga ik even kitesurfen op de Brouwersdam en de Randstad of Vlaanderen zijn nooit ver weg. Ook het vestigingsklimaat is prima. De gemeente denkt mee en we werken geregeld samen met de Zuidhoek, de regionale sociale werkplaats. We zijn lid van de ondernemerskring om te sparren en samen op te trekken. We hebben de ambitie om de komende twee jaar door te groeien tot honderd medewerkers, we zitten nu op ruim 65. Als we ooit een tweede vestiging openen, dan komt die niet in Europa. De Europese markt kunnen we prima vanuit Zierikzee aan.”

Gerbrand Verton
Zierikzee