Banner met surfmeisje aan Brouwersdam
Banner met inwoner voor woonwijk in Zierikzee
Banner van ondernemer voor vissershaven in Bruinisse
Homepage

Schouwen-Duiveland is 'ons' eiland

Janine en Chris Schoneman

Janine en Chris Schoneman

Inwoners van Schuddebeurs

augustus 2017

Zeventien jaar was zij en het leven trok. Janine van den Hoek wist niet hoe snel ze uit haar geboortedorp Dreischor kon vertrekken om in Zuid-Frankrijk te gaan werken. Zeven jaar later was ze terug en trok ze met haar latere echtgenoot Chris Schoneman in een huisje naast haar grootouders in Dreischor. Een bewuste keuze.

“Op die leeftijd wil bijna iedereen wat anders, ik zie dat nu al bij onze zoon Chris. Die gaat na zijn eindexamen ook weg om meer van de wereld te zien. Van onze dochter Sophie weet ik het niet, die geniet nog zo van haar pony en het buitenleven.”
Na een jaar werken voor Club Med kon Janine zich als achttienjarige inschrijven bij de Hogere Hotelschool in Den Haag. En terwijl zij het goed naar haar zin had met studiegenoten en het uitgaansleven, kwam ze ook geregeld terug naar Schouwen-Duiveland. “Mijn wortels liggen natuurlijk hier, bij mijn familie, vriendinnen en vrienden. En ik leerde op Schouwen Chris kennen.”

Chris Schoneman kwam op achtjarige leeftijd met broer en ouders vanuit Ridderkerk in Noordwelle te wonen. Ook hij wist dat de wereld groter was dan Schouwen-Duiveland. Hij koos voor de heao studie aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen en vertrok vervolgens voor een jaar naar Tsjechië. Daarna vond hij een baan in Rotterdam. “Na mijn afstuderen, stond ik met mijn spulletjes bij hem voor de deur en zijn we gaan samenwonen”, vertelt Janine. “Ik had een baan in Zandvoort als banquet sales manager. We hebben nog een paar jaar met veel plezier in Rotterdam gewoond; een heerlijke stad voor met z’n tweetjes. Ik zou er mijn kinderen echter niet willen laten opgroeien.”

De wens om terug te keren naar de rust en ruimte van Schouwen-Duiveland groeide. Chris kon in Goes bij zorgverzekeraar CZ aan de slag en het stel verhuisde naar Dreischor. Janine vond een baan bij de Rabobank in Zierikzee. Ze trouwden, lieten een huis in Ouwerkerk bouwen, kregen een zoon en een dochter en wonen inmiddels al weer vijf jaar aan de Donkereweg in Schuddebeurs.

Janine werkt nog steeds bij de Rabobank; nu in Goes op een half uurtje rijden. Na twintig jaar forenzen naar Tilburg heeft Chris sinds kort werk op het eiland, bij Corec, internationale handel in metalen. “We hebben in die twee decennia nooit overwogen om te verhuizen, Schouwen-Duiveland is ‘ons’ eiland. Bovendien pasten onze ouders al jaren op onze kinderen, die band wilden we niet verbreken.”

Aan de Donkereweg kunnen ze oud worden. De rust is vooral ’s winters bijna overweldigend, zomers komen er veel fietsers voorbij. De ruimte die het huis en de tuin bieden, maakt dat ze nooit langer dan een weekje met vakantie weg willen. “Wij vinden dit heerlijk wonen. Zierikzee is dichtbij, de kinderen fietsen die vijf kilometer naar de middelbare school. Sophie heeft haar pony vlakbij, de tennisbaan is om de hoek. Voor kijken we vrij uit over akkers met in de verte de Schouwsedijk. Achter hebben we onze riante tuin die we zelf onderhouden. We hebben een moestuingedeelte waar we van eten. Wat te veel is, maken we in of gaat in de diepvries. Dat buiten bezig zijn, is voor ons ontspanning, daar halen we energie uit. En in deze relatieve rust staan we toch midden in de maatschappij. We zijn lid van diverse verenigingen, zowel op sportief als op sociaal vlak. We vinden het belangrijk om op verschillende manieren een bijdrage te leveren aan de samenleving. Per slot van rekening maken we daar zelf ook deel van uit!”

Janine en Chris Schoneman
Villa Magnolia
Schuddebeurs