Banner met surfmeisje aan Brouwersdam
Banner met inwoner voor woonwijk in Zierikzee
Banner van ondernemer voor vissershaven in Bruinisse
Homepage

Duurzaamheid gaat ook over menskracht

Martin Bouwman

Martin Bouwman

mede-eigenaar Bouwman Transport

Na 15 jaar Afval Service Zeeland (ASZ) vond Martin Bouwman tijd om zijn aandacht weer te richten op het familiebedrijf Bouwman Transport. Dat overigens altijd nauw met, en letterlijk naast ASZ werkte.

Wat voor bedrijf is Bouwman Transport?
“We zijn een familiebedrijf dat mijn grootvader in 1932 oprichtte. Ik ben dus de derde generatie en waarschijnlijk de laatste, aangezien we geen directe opvolgers hebben. Bouwman Transport richt zich op de verhuur van mini- en midikranen met diverse uitrustingsstukken, een rupsdumper, een knijperwagen en een oprijwagen. Daarnaast leveren we zand, grint, compost, gebroken puin en grond. De komende jaren wil ik me richten op groei. Met het uiteindelijke doel om over een jaar of 10 à 15 tot een warme overdracht aan een jonge ondernemer te komen.”

Waarom begint iemand een afvalinzamelbedrijf?
“Willem en ik zagen vijftien jaar geleden ruimte op de markt. Mijn vader zat al enigszins in het afval en vanuit het transportbedrijf hadden we redelijk zicht op waar behoefte aan was. De vraag was best groot, inmiddels bestaat het bedrijf uit 23 werknemers, beschikken we over flink wat materieel en een brede klantenkring. We hebben ons een aantal jaren geleden aangesloten bij Shanks Nederland. Dat is dit jaar gefuseerd met Van Gansewinkel tot Renewi. Voor mij is dat een goed moment om per 1 januari 2018 te stoppen en mijn aandacht te richten op Bouwman Transport.”

Wat vind je van het ondernemersklimaat op Schouwen-Duiveland?
“Met ASZ kregen we in korte tijd heel veel verschillende klanten. Dan krijg je ook een ander contact. Het gaf mij meer zicht op wat er speelt, wat ondernemers bindt en wat hen bezighoudt. Ik ben altijd bereid om met collega’s zaken op te pakken. Dat leidde bijvoorbeeld tot de oprichting van Energie Werkt op Schouwen-Duiveland (EWSD). Er was een bijeenkomst bij sociale werkvoorziening de Zuidhoek over sociaal ondernemerschap en de energietransitie tot energieneutraal eiland. Beide onderwerpen houden mij bezig, je moet ook duurzaam met mensen omgaan. Samen met Olivier Verwest heb ik de coöperatie opgezet. Door dergelijke nevenfuncties spreek ik tegenwoordig vaker met gemeenteambtenaren en politiek. Dat zijn goede contacten.”

Hoe zie je de toekomst?
“We moeten waakzaam zijn. Je kunt wel oneindig toeristen en recreanten hierheen halen, maar om de kwaliteit van je toeristisch product op peil te houden, dat is zo eenvoudig nog niet. Zie in het seizoen maar eens voldoende medewerkers te vinden en vervolgens te huisvesten. Dat is misschien wel de grootste uitdaging om onze gasten te houden en terug te laten komen.”

Martin Bouwman
Renesse