Banner met surfmeisje aan Brouwersdam
Banner: Ik heb een band met Schouwen-Duiveland - Familie op vakantie
Banner: Ik heb een band met Schouwen-Duiveland - Peter Slager van Blof voor podium CAS
Banner: Ik heb een band met Schouwen-Duiveland - Moeder + zoon op de fiets

Een dag,
Een midweekje,
Of een heel seizoen?

Laten we eerlijk zijn, voor veel mensen is Schouwen-Duiveland in eerste instantie een vakantiebestemming.
En terecht. De natuur, ruimte, rust, accommodaties, evenementen het aantal zonuren; je kunt het aan de kust van Nederland niet snel beter treffen. Ook niet als je hier maar voor een paar uur bent. Een mini-vakantie is op Schouwen-Duiveland ook een echte vakantie.
Dat alles willen we graag uitdragen!

tent

Het begon ooit met tentjes in de boomgaarden op de Kop van Schouwen. Inmiddels staan er prachtige chalets en bungalows. Maar je kunt nog steeds je tentje opzetten, bijvoorbeeld bij de boer.

winkelstraat

Gezellig winkelen in Zierikzee kan altijd. Heb je dagelijkse boodschappen nodig? Denk dan ook eens aan de boerderijwinkels. Verser kun je het niet krijgen!

duikers

Als voormalig eiland is Schouwen-Duiveland omringd door water. Sterker nog, meer dan de helft van het gemeentelijke grondgebied ligt onder water, voornamelijk in de Oosterschelde en de Grevelingen.

Evenementen

Concert At Sea

Dansen,
Filmpje pakken,
Samen uitgaan

Zin in een feestje of om uit te gaan? Er is genoeg te doen op Schouwen-Duiveland, zeker in het seizoen. Dat overigens elk jaar een beetje langer duurt.

Diverse schaal en schelpdieren - culinair

Zeeland heeft tal van (zilte) streekproducten, Schouwen-Duiveland voegt daar onder meer een eigen wijngaard en eilandgestookte whiskey aan toe.

versierd paard

Concerten, cabaret, toneel en films, voor een avondje cultuur hoef je niet ver weg. In het zomerseizoen heeft Schouwen-Duiveland geregeld festivals en andere feesten.

Weidevogel

Met het grootste bos van Zeeland, de brede stranden, oude en nieuwe duinen en natuurlijk de polders met hun dijkjes, mist Schouwen-Duiveland alleen bergen.
Er moet wat te wensen blijven?

spelende kinderen op het strand

Genieten op het strand, dat doet iedereen anders. Daarom heb je in de Westhoek van Schouwen-Duiveland keuze uit verschillende types strand.

Verhalen

Familie op vakantie, op strand bij stormvloedkering

verhalen
met
een band

Lees hier welke Band de bezoekers met Schouwen-Duiveland hebben

Zeeland App

Vakantie 1

Leuke activiteit, lekker eten of overnachten?

Wil je weten wat er op Schouwen-Duiveland te doen is? Download dan de Zeeland App.

Altijd wat te doen:

september 2017

Cursus ontspanning

Cursus Ontspanning

JorFytaal biedt vanaf woensdag 27 september de cursus Ontspanning aan in de Driehoek in Zierikzee. Onder leiding van fysiotherapeute Jorinde Praet onderga je in 6 bijeenkomsten verschillende ontspanningsoefeningen.

‘Iedereen weet dat hij/zij ontspanning nodig heeft. Het doen is echter een tweede.’

Doormiddel van deze cursus wordt een goede basis gegeven voor het doen van ontspanningsoefeningen. Daarnaast ontvangen de deelnemers ingesproken oefeningen, zodat je thuis kan doorgaan met ontspannen. Herhaling is namelijk nodig.

Wil je mee doen?
Graag opgeven via jorinde@jorfytaal.nl of via 0111-851479.

Datum: 27 sept t/m 8 nov (uitgezonderd de herfstvakantie 18-10)
Tijdstip: van 11.15 tot 12.15 uur.
Kosten: € 75,-

Openingstijden
Van 27 september 2017 t/m 8 november 2017
woensdag 11:15 - 12:15 uur
  

Expositie "Art Quilts"

Als laatste gastexposant van het seizoen exposeert Edith Foks-Ferrageau de Saint Amand haar artistieke quilts in De Kunstcadeauwinkel te Brouwershaven.

Edith Foks is een veelzijdig kunstenares. Zij tekent, schildert, beeldhouwt en maakt keramiek en daarnaast maakte ze vanaf 1975 al wandkleden. In al deze disciplines heeft ze in de loop der jaren diverse lessen gevolgd. Daarnaast heeft ze een driejarige studie gedaan aan de Vrije Academie te Den Haag. Sinds 2016 woont Edith Foks in Nieuw-Haamstede.

Vanaf 2004 tot 2016 verbleef Edith in het buitenland en daar kwam zij in contact met een aantal mensen die ook met textiel werkten, maar op een andere manier, hetgeen haar erg aansprak. Ze heeft toen haar kennis en bekwaamheid op dit gebied aangevuld door het volgen van diverse lessen en workshops, o.a. in Houston, Curaçao en Nederland. Sinds die tijd maakt zij textielkunst op een andere manier. Het maken van art quilts is voor haar uitgegroeid tot een nieuwe kunstvorm. Uit verschillende stoffen creëert ze schilderijen die een hele aparte dimensie weergeven. Soms verft ze zelf haar stoffen, zodat ze de kleuren of achtergrond krijgt die ze wil. Ook batiks en speciale kleurenpencils gebruikt ze in haar art quilts.

De expositie wordt officieel geopend op zaterdag 16 september om 16.00 uur en is te bekijken t/m de herfstvakantie.

Openingstijden
Van 16 september 2017 t/m 21 oktober 2017
woensdag 11:00 - 17:00 uur
donderdag 11:00 - 17:00 uur
vrijdag 11:00 - 17:00 uur
zaterdag 11:00 - 17:00 uur
  

Rondleidingen Watersnoodmuseum

Door: rondleid(st)er Watersnoodmuseum
Laat u meenemen door het museum tijdens een van de rondleidingen tijdens de Week van het Weer.

Dinsdag 12 september 11.00-12.00 uur
Dinsdag 12 september 13.00-14.00 uur
Donderdag 14 september 11.00-12.00 uur

Bekijk het volledige programma van de ‘Week van het Weer’ op de activiteitenkalender op www.watersnoodmuseum.nl.

Openingstijden
Van 12 september 2017 t/m 14 september 2017
dinsdag 11:00 - 12:00 uur
donderdag 11:00 - 12:00 uur
  
dinsdag 12 september 2017 13:00 - 14:00 uur
  

Boswachter Paul Begijn over zijn stormchases in Duitsland en Frankrijk

Door: Paul Begijn
Boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten vertelt over extreem weer en zijn bijzondere stormchases in Duitsland en Frankrijk. Hij laat foto’s en films zien van de zware onweersbuien die hij zelf maakte tijdens zijn reizen.

woensdag 13 september 12.30-13.30 uur

Bekijk het volledige programma van de ‘Week van het Weer’ op de activiteitenkalender op www.watersnoodmuseum.nl.

Openingstijden
woensdag 13 september 2017 12:30 - 13:30 uur
  

Avondopening & lezing ‘Weer & klimaat, door de ogen van Erwin Kroll'

Door: Erwin Kroll, voormalig weerman NOS journaal
Tijdens deze bijzondere avondopening leert u over de weersomstandigheden tijdens de ramp van 1953 en komt u meer te weten over klimaatverandering en hoe Erwin Kroll daar tegenaan kijkt. De kosten hiervoor bedragen €12,50 per persoon. Deze prijs is inclusief koffie/thee, Zeeuwse Bolus, lezing en entree voor het Watersnoodmuseum. Reserveren kan via info@watersnoodmuseum.nl of 0111-644 382. Graag uw naam, adres en telefoonnummer vermelden bij uw reservering.

Programma
19.00 uur Inloop & koffie/thee en een Zeeuwse Bolus
19.30 uur Lezing over Klimaatverandering en het weer van ’53, door Erwin Kroll
20.30 uur Napraten en bezoek aan eerste caisson museum
(incl. preview nieuwe tentoonstelling ‘Code Rood’)
21.30 uur Einde programma

donderdag 14 september 19.00-21.30 uur

Bekijk het volledige programma van de ‘Week van het Weer’ op de activiteitenkalender op www.watersnoodmuseum.nl.

Openingstijden
donderdag 14 september 2017 19:00 - 21:30 uur
  

oktober 2017

Scharrelkidsactiviteiten bij Landal Port Greve

Tijdens de Grevelingenweek is er voldoende te beleven en te ontdekken! Zo ook bij Landal Port Greve! De gehele week zijn er op verschillende dagen leuke activiteiten voor het hele gezin in samenwerking met IVN. Kom jij ook?

Aanmelden voor deze activiteiten is vereist en kan via Landal Port Greve.
Tel: 0111 69 18 55 of e-mail: portgreve@landal.nl Onder vermelding van: Grevelingenweek, Scharrelkidsactiviteit en dan de naam van de activiteit.

Zaterdag 14 oktober 13.30 - 14.30 - Op Pad met de Scharrelkids ontdekbox / Krabben vangen Samen met het animatieteam van Landal Port Greve ga je op pad met de Scharrelkidsontdekbox. Je maakt een mooie tocht door de natuur en stopt regelmatig om een leuke activiteit te ondernemen. Spelenderwijs leer je de geheimen van de natuur kennen en ontdek je hoe leuk de natuur kan zijn. Woensdag 18 oktober 13.30 - 16.00  - Helden van de Herfst! (Paddenstoelen speuren) De herfst is het seizoen van de mooie en veelzijdige paddenstoel. Je hebt ze in verschillende soorten, maten, kleuren en geuren. Sommige kun je eten, maar andere zijn giftig. Tijdens deze route ga je op zoek naar de helden van de herfst en ontdek je meer over de verschillende soorten. Dit gebeurt op een leuke en speelse manier. Zaterdag 21 oktober 13.30 - 16.00 - Word slootjes- of modderexpert!Wat leeft er allemaal in de sloot? Hoe leuk kan modder zijn? Weet jij wat je allemaal kunt doen met modder? Je komt er achter tijdens deze leuke middag vol activiteiten, waarbij het leven uit de sloot ontdekt. Maar mocht je liever creatief aan de slag gaan, dan kan dit ook! Modder is namelijk een leuk 'middel' voor verschillende leuke activiteiten.

Openingstijden
zaterdag 14 oktober 2017 13:30 - 14:30 uur
  
woensdag 18 oktober 2017 13:30 - 16:00 uur
  
zaterdag 21 oktober 2017 13:30 - 16:00 uur
  

Scharrelkidsactiviteiten bij Landal Port Greve

Tijdens de Grevelingenweek is er voldoende te beleven en te ontdekken! Zo ook bij Landal Port Greve! De gehele week zijn er op verschillende dagen leuke activiteiten voor het hele gezin in samenwerking met IVN. Kom jij ook?

Aanmelden voor deze activiteiten is vereist en kan via Landal Port Greve.
Tel: 0111 69 18 55 of e-mail: portgreve@landal.nl Onder vermelding van: Grevelingenweek, Scharrelkidsactiviteit en dan de naam van de activiteit.

Zaterdag 14 oktober 13.30 - 14.30 - Op Pad met de Scharrelkids ontdekbox / Krabben vangen Samen met het animatieteam van Landal Port Greve ga je op pad met de Scharrelkidsontdekbox. Je maakt een mooie tocht door de natuur en stopt regelmatig om een leuke activiteit te ondernemen. Spelenderwijs leer je de geheimen van de natuur kennen en ontdek je hoe leuk de natuur kan zijn. Woensdag 18 oktober 13.30 - 16.00  - Helden van de Herfst! (Paddenstoelen speuren) De herfst is het seizoen van de mooie en veelzijdige paddenstoel. Je hebt ze in verschillende soorten, maten, kleuren en geuren. Sommige kun je eten, maar andere zijn giftig. Tijdens deze route ga je op zoek naar de helden van de herfst en ontdek je meer over de verschillende soorten. Dit gebeurt op een leuke en speelse manier. Zaterdag 21 oktober 13.30 - 16.00 - Word slootjes- of modderexpert!Wat leeft er allemaal in de sloot? Hoe leuk kan modder zijn? Weet jij wat je allemaal kunt doen met modder? Je komt er achter tijdens deze leuke middag vol activiteiten, waarbij het leven uit de sloot ontdekt. Maar mocht je liever creatief aan de slag gaan, dan kan dit ook! Modder is namelijk een leuk 'middel' voor verschillende leuke activiteiten.

Openingstijden
zaterdag 14 oktober 2017 13:30 - 14:30 uur
  
woensdag 18 oktober 2017 13:30 - 16:00 uur
  
zaterdag 21 oktober 2017 13:30 - 16:00 uur
  

Kunstroute Havenkwartier

Nieuwe deelnemer is Charlotte Beunders, Korte Groendal 16. Zij duikt en het ”zeeleven” is een bron voor haar beeldende werk in grafische techniek en olieverf.

De andere deelnemers zijn Harry Koster in Het Paddenhuis, Korte Groendal 13
Schilderijen; Saskia Eggink, Sint Jacobsstraat 1
Etstechniek en vintage; Schilderclub ”Tussen de Havens” in het Sint Jacobshofje, Sint Domusstraat 51-53
Schilderijen; Herenloge ”Luctor et Emergo” houdt in het zelfde hofje Open Huis;
Landschaps- en voedselfotografie en gastexposanten met keramiek; Barbara van der Steen in Galerie BuB-Art, Sint Domusstraat 58,  

Ook is het Cameramuseum geopend aan de Visstraat 12.

.

Openingstijden
zondag 3 juli 2016 12:00 - 17:00 uur
  
zondag 1 oktober 2017 13:00 - 17:00 uur
  

O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier! Etalage-expo op locatie

In Colijnsplaat, door de Voorstraat
In Burgh-Haamstede, rondom de Ring
in Brouwershaven, rond de Markt en de Oude Haven
In Zierikzee van het Kerkplein tot het Kraanplein
Tentoonstelling gerealiseerd door Stichting Vlam & Jolien Hemmes m.s.v. vele bewoners, Provincie Zeeland, de Gemeente Schouwen-Duiveland en meerdere Zeeuwse archieven.
24/7 en vrij te bekijken.
Voor alle locatie en meer: www.Okijkhier.nl

Openingstijden
Van 1 juli 2017 t/m 29 oktober 2017
maandag uur
dinsdag uur
woensdag uur
donderdag uur
vrijdag uur
zaterdag uur
zondag uur
  

O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier! Etalage-expo op locatie

In Colijnsplaat, door de Voorstraat
In Burgh-Haamstede, rondom de Ring
in Brouwershaven, rond de Markt en de Oude Haven
In Zierikzee van het Kerkplein tot het Kraanplein
Gerealiseerd door Stichting Vlam & Jolien Hemmes m.s.v. vele bewoners, Provincie Zeeland, de Gemeente Schouwen-Duiveland en meerdere Zeeuwse archieven.
24/7 en vrij te bekijken.
Voor alle locatie en meer: www.Okijkhier.nl

Openingstijden
Van 1 juli 2017 t/m 29 oktober 2017
maandag uur
dinsdag uur
woensdag uur
donderdag uur
vrijdag uur
zaterdag uur
zondag uur
  

november 2017

Cursus ontspanning

Cursus Ontspanning

JorFytaal biedt vanaf woensdag 27 september de cursus Ontspanning aan in de Driehoek in Zierikzee. Onder leiding van fysiotherapeute Jorinde Praet onderga je in 6 bijeenkomsten verschillende ontspanningsoefeningen.

‘Iedereen weet dat hij/zij ontspanning nodig heeft. Het doen is echter een tweede.’

Doormiddel van deze cursus wordt een goede basis gegeven voor het doen van ontspanningsoefeningen. Daarnaast ontvangen de deelnemers ingesproken oefeningen, zodat je thuis kan doorgaan met ontspannen. Herhaling is namelijk nodig.

Wil je mee doen?
Graag opgeven via jorinde@jorfytaal.nl of via 0111-851479.

Datum: 27 sept t/m 8 nov (uitgezonderd de herfstvakantie 18-10)
Tijdstip: van 11.15 tot 12.15 uur.
Kosten: € 75,-

Openingstijden
Van 27 september 2017 t/m 8 november 2017
woensdag 11:15 - 12:15 uur
  

49ste Mosselloop Boswachterij

Op 11 november organiseert atletiekvereniging Delta Sport voor de 48e keer de Mosselloop in de Boswachterij   Aanvang: 11.00 tot 16.00 uur   Locatie: Burgh-Haamstede. Meer informatie: www.avdeltasport.nl

Start en finish in het bos bij de Adriaan van der Weijdeweg Westenschouwen.

gratis parkeren op parkeerplaats Adr. v.d. Weijdeweg vanaf de parkeerplaats nog ong. 1500 meter naar de start omkleedgelegenheid in tent in het bos De gehele competitie bestaat uit 7 crossen die volgens het VZA reglementworden georganiseerd door 7 atletiekverenigingen uit de regio.

Het is  ook mogelijk om aan één, of enkel wedstrijden deel te nemen.

Openingstijden
zaterdag 11 november 2017 11:00 - 16:00 uur
  

Jubileum Concert Lezzom

Hervormde Kerk in Renesse.
Eind 2017 bestaat mannenensemble Lezzom 10 jaar. Daarom worden er in de herfst op drie verschillende locaties feestelijke jubileumconcerten georganiseerd voor u. Iedere keer zal een ander gastkoor medewerking verlenen. In Renesse is dat Cantare.

Openingstijden
zaterdag 4 november 2017 16:00 - 18:00 uur
  

Escape Room de Overstroming

In een Escape Room laat je je letterlijk opsluiten. De deur gaat op slot en jij moet (samen met anderen) zo snel mogelijk uit de kamer zien te ontsnappen. Je krijgt 60 minuten de tijd. Overal vind je cryptische aanwijzingen en puzzels, die je stapje voor stapje richting de uiteindelijke sleutel helpen om de deur van binnenuit te kunnen openen...

Openingstijden
Van 1 april 2017 t/m 1 november 2017
dinsdag 10:00 - 19:00 uur
woensdag 10:00 - 19:00 uur
donderdag 10:00 - 19:00 uur
vrijdag 10:00 - 19:00 uur
zaterdag 13:00 - 20:30 uur
  

Escape Room de Overstroming

In een Escape Room laat je je letterlijk opsluiten. De deur gaat op slot en jij moet (samen met anderen) zo snel mogelijk uit de kamer zien te ontsnappen. Je krijgt 60 minuten de tijd. Overal vind je cryptische aanwijzingen en puzzels, die je stapje voor stapje richting de uiteindelijke sleutel helpen om de deur van binnenuit te kunnen openen...

Openingstijden
Van 1 april 2017 t/m 1 november 2017
dinsdag 10:00 - 19:00 uur
woensdag 10:00 - 19:00 uur
donderdag 10:00 - 19:00 uur
vrijdag 10:00 - 19:00 uur
zaterdag 13:00 - 20:30 uur
  

Culinair

proef de streek

proef de streek

Uit eten gaan of zelf koken. Wat je ook kiest, vooral als je van streekproducten houdt, kun je op Schouwen-Duiveland je culinaire hart ophalen. Groenten, fruit, vlees en vis komen vers van het land en zo uit het water.

Schouws lam van de dijken en rundvlees van koeien die in de Prunje graasden. De Zeeuwse platte oester en de Oosterscheldekreeft proef je nergens verser dan rechtstreeks uit de Grevelingen en Oosterschelde.
Dat geldt overigens ook voor de mosselen, bolle oesters (creuses), paling, mesheften en kokkels. En de lamsoor en zeekraal groeien gewoon langs de oevers.

Na Gelderland (Betuwe) teelt Zeeland het meeste fruit in de volle grond. Ook op Schouwen-Duiveland kun je in de lente langs de bloeiende bomen fietsen.
Voor het druivenplukken hoef je ook niet meer naar Frankrijk. Bij Dreischor staan de wijnranken in september vol met druiven voor de wijnen van Schouwen-Duivenland.

De restaurants en eetcafé’s van Schouwen-Duiveland richten zich in hun menu steeds meer op het seizoen en gebruiken vaker de lokale producten. Al dan niet met invloeden uit Frankrijk, Italië of Spanje. Keuze genoeg en voor elke smaak.

Bekijk ook:

Cultuur

Ontspanning En plezier

Ontspanning En plezier

Niet alleen in het vakantieseizoen heeft Schouwen-Duiveland veel te bieden. Ook in de winter zijn er concerten, cabaretvoorstellingen en tentoonstellingen. fiZi, het filmhuis van Zierikzee draait het hele jaar door films.

Wat de een cultuur noemt, vindt de ander helemaal niets. Gelukkig is het aanbod op Schouwen-Duiveland heel breed. Natuurlijk al helemaal in het vakantieseizoen. Dan heb je grote culturele evenementen als de Kunstschouw, Concert at Sea en Beachboom en nog veel meer kleinschaliger festivals.
Er zijn verschillende podia waar pop, klassiek, cabaret en toneel te horen en te zien zijn. De belangrijkste zijn de Nieuwe Kerk, de Weverij en Brogum in Zierikzee en het dorpshuis in Renesse.
De bijzondere lichtval trekt al decennia lang kunstenaars naar Schouwen-Duiveland. In de Kop van Schouwen, Renesse en Zierikzee kun je dan ook op wisselende zondagen een kunstroute, annex open atelierroute volgen.
En dan zijn er de vele musea die Schouwen-Duiveland rijk is. Acht van hen hebben hun krachten gebundeld. Samen geven ze, elk op eigen wijze, een goed beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van Schouwen-Duiveland.

Bekijk ook:

Natuur

Strand, bos, duin en veel meer

Strand, bos, duin en veel meer

Met zo’n 21 kilometer strand, overal water, het grootste bos van Zeeland, prachtige duinen en fraaie natuurgebieden, is er eigenlijk geen reden te bedenken om binnen te blijven. Want slecht weer bestaat niet; slechte regenkleding overigens wel.

Grosso modo kun je stellen dat de meeste gasten naar Schouwen-Duiveland komen voor het strand, de zee en de duinen. Die ongerepte lange kustlijn, waar de natuur tot zekere hoogte haar gang kan gaan, is ook bijzonder. Vanaf de zee is dat natuurlijk het beste te zien, maar loop eens van de Brouwersdam naar de Oosterscheldekering (of de andere kant op). Vanaf de Brouwersdam kun je ook langs de binnenkant van de duinen fietsen tot voorbij Renesse. En in het duingebied van de Kop van Schouwen kun je prachtig wandelen.

Er zijn echter ook veel mensen die graag door de ‘binnenlanden’ fietsen en wandelen. Want ook dat landschap is heel afwisselend. De oude Vroongronden tussen Renesse en Haamstede bijvoorbeeld, of het krekengebied bij Ouwerkerk en het Dijkwater bij Dreischor; als je er oog voor hebt, vind je in de natuur veel van de geschiedenis van het eiland terug.
Dat in Nederland de natuur vooral maakbaar is, zie je goed aan de Prunje. Dit natuurgebied. voormalig arme landbouwgrond, is nog jong. Maar de (trek)vogels hebben het massaal ontdekt. En zij trekken weer vogelaars uit heel Europa.

Trouwens, Schouwen-Duiveland ligt met haar zuidkust aan Nationaal Park Oosterschelde. Hoeveel (water)natuur wil je hebben?

Bekijk ook:

Water

Overal water

Overal water

Water, je kunt er op Schouwen-Duiveland niet omheen, het is altijd aanwezig. En dat al duizenden jaren. Met altijd de twee uitersten: de voorspoed door, en de strijd tegen het water.

Ooit bracht de internationale handel over zee, vooral vanuit Zierikzee en Brouwershaven, voorspoed naar Schouwen-Duiveland. Tegenwoordig trekt het water veel watersporters naar het eiland.
De Brouwersdam bijvoorbeeld, geldt als superspot voor onder meer de watersport. Er ligt een grote jachthaven en er is een zeil- en surfcentrum met allerlei activiteiten. In de Grevelingen liggen langs de dam twee (betonde) snelvaarbanen.

Je zou het misschien niet denken maar de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van West-Europa, trekt duikers van heinde en verre. Er is veel te zien en omdat er geen tij is, kun je het duiken hier ook goed leren.
Ook de Oosterschelde is, onder meer door de bijzondere sepia’s, een duikhotspot. De stroming en het getij vragen wel om meer duikervaring. Favoriete duikstekken liggen bij de Zeelandbrug en de Plompe Toren.

Schouwen-Duiveland mag minder bekend zijn dan Friesland als het om zeilen gaat, maar de zeilers weten het eiland wel zeer te waarderen. Wil je het rustig aan doen, dan kies je voor de Grevelingen. Houd je van stroming en getij, dan zoek je de golven van de Oosterschelde. Zierikzee en Brouwershaven zijn populaire stadshavens. In Bruinisse vind je een van de modernste jachthavens van Nederland. Het vissersdorp heeft trouwens ook haven voor de mosselvloot. Daarnaast kun je aanmeren in de jachthavens van Den Osse, Scharendijke, Marina Port Zélande en Burghsluis.

Vaar je zelf niet? Scheep dan in op een van de rondvaartboten. Het is altijd leuk om Schouwen-Duiveland vanaf het water te bekijken. En vaak is er uitgebreide uitleg over het leven op, onder en rond het water. Vooral de natuur- en zeehondenvaartochten zijn heel populair. En wie weet zie je ook een bruinvis rond het schip zwemmen.
Ook kun je meezeilen met een van de historische schepen die bijvoorbeeld in de haven van Zierikzee liggen.

Bekijk ook:

Winkelen

Voor elk Wat wils

Voor elk Wat wils

Zierikzee staat inmiddels bekend om zijn vele winkeltjes. Je vindt er de laatste mode, versgebrande koffie, heerlijkste chocolade, bijzondere kazen, mooie boeken, aparte tatoeages en natuurlijk verse mosselen.

Winkelen, een terrasje pakken en weer verder shoppen; de één vindt het heerlijk, de ander moet er niet aan denken. Feit is, dat je al je boodschappen op Schouwen-Duiveland kunt doen, ook als het om tablets, koffiezetapparaten, gehoorapparaten en planten gaat, om maar een selectie te noemen.
Vind je het leuk om de producten echt vers in het seizoen te kopen, dan kun je terecht bij steeds meer boerderijwinkels. Vaak verkopen zij meer dan hun eigen gewassen en vind je er ook andere lokale streekproducten.

Bekijk ook:

Strand

Van ontspannen tot actief

Van ontspannen tot actief

Van de Brouwersdam tot de Oosterscheldekering op het strand van Schouwen-Duiveland is er voor iedereen ruimte genoeg. Of je nu komt voor een dagje luieren of juist sportief bezig wilt zijn.

Om iedereen het beste plekje te geven, heeft Schouwen-Duiveland delen van het strand een specifieke bestemming gegeven. Zo zijn er familiestranden, (water)sportstranden en combinaties ervan. Er zijn delen van het strand waar stuntvliegers de ruimte krijgen en waar jetski’s mogen varen. Er zijn bewaakte stranden en stranden die toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel. Ook naturisten hebben hun eigen strand.

Vrijwilligers van de Strandreddingsbrigade Westerschouwen zorgen in juli en augustus dagelijks tussen 10.00 en 18.00 uur toezicht. Van eind april tot de eerste week van september doen zij dit in de weekenden. Ze werken vanuit de vier EHBO-reddingsposten bij Westenschouwen, Renesse (twee) en Scharendijke.

Wat lang niet iedereen weet, is dat je voor de kust bij Renesse de Middelplaat hebt liggen. Op deze zandplaat liggen bij laag water zeehonden uit te rusten. Een prachtig gezicht dat je vooral met de verrekijker goed kunt zien.

Ook langs de Oosterschelde en de Grevelingen zijn strandjes te vinden. Fiets langs het water en je vindt ze vanzelf. De vrijwilligers van Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland bewaken in de zomer het strandje van Ouwerkerk aan de Oosterschelde.

Bekijk ook:

Slapen

Heerlijk slapen

Heerlijk slapen

Zonder goede nachtrust geniet je een stuk minder van je vakantie. Gelukkig blijken veel gasten op Schouwen-Duiveland behoorlijk slaperig te worden van de frisse (zee)lucht. Dus dat zit wel goed.

En als je op Schouwen-Duiveland wilt overnachten, dan heb je keuze te over. Bijvoorbeeld uit de vele B&B’s die er tegenwoordig zijn. Ook het aantal hotels breidt zich gestaag uit. Niet alleen in Zierikzee, ook in Bruinisse en bij het buurtschap Moriaanshoofd is een nieuw hotel gekomen.
De meeste mensen kiezen echter voor een chalet of vakantiehuisje in een van de parken. Wie het kleinschaliger wenst, kan zijn tent of caravan bij de boer neer zetten.
Er verblijven op Schouwen-Duiveland ook veel vaste gasten. Zij hebben een vaste staplaats of komen jaar na jaar elke vakantie naar ‘hun’ camping, soms al generaties lang. Schouwen-Duiveland is voor hen een tweede thuis.

Bekijk:

En... Wat is jouw band?

Veel inwoners, bezoekers en ondernemers hebben hun Band met Schouwen-Duiveland laten weten op deze site. Zij delen hun verhalen met andere enthousiastelingen. Iedereen heeft zijn eigen invalshoek en waardering voor Schouwen-Duiveland. Samen vormen zij de Band met Schouwen-Duiveland.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw Band. Laat ons jouw verhaal weten, vertel over je ervaringen en wensen en laat jouw tips van mooie plekjes, lekkere restaurants, gezellige cafés en leuke evenementen achter op Facebook.