Homepage

Ondernemen
werken
vestigen

Kom je vestigen op Schouwen-Duiveland, je vindt er genoeg mogelijkheden op het gebied van bedrijfsruimten, zowel bestaande als nieuwbouw. Meld je als ondernemer aan bij de actieve ondernemerskring waar nadrukkelijk ook jonge ondernemers (tot 40 jaar) hun eigen plaats hebben.
Zoek je een baan? Er is hier altijd behoefte aan vakmensen, specialisten en ambitieuze werknemers.
Schouwen-Duiveland heeft uitstekende congres- en vergaderfaciliteiten. De (water)natuur biedt alle ruimte voor teambuildingactiviteiten.

Ondernemers

Autoverkoper

Ondernemen
kan altijd

Ondernemende starters weten Schouwen-Duiveland te vinden, groeien door en worden groot.

Werknemers

Werknemer met Band met Schouwen-Duiveland

Werken waar
waardering is

Verrassend welke bedrijven er op Schouwen-Duiveland zijn. En die hebben vaak behoefte aan goede vakmensen of specialisten.

Vestigen op

luchtfoto Business Park Zierikzee

Zichtlocatie
Of in de stad

Een bedrijfsverhuizing naar Schouwen-Duiveland? Er zijn tal van mogelijkheden!

Vacatures

Homepage 1

Personeel
of werk
zoeken

Werkgevers plaatsen gratis vacatures, opdrachten en stages op de vacaturebank. Werkzoekenden kiezen uit het ruime aanbod van vacatures in deze regio.

Zoek je personeel of zoek je werk?

Zoek je personeel of zoek je werk?

Zoek je een baan of een stageplek? Of krijg je als werkgever juist die ene vacature niet ingevuld? De vacaturebank van Schouwen-Duiveland brengt uitkomst. En er is volop werk, in allerlei sectoren en op verschillende niveaus. Al deze vacatures, opdrachten en stageplaatsen op één centrale plek gratis vindbaar! Dat is goed voor de Zeeuwse arbeidsmarkt en dus goed voor Zeeland. De vacaturebank van Schouwen-Duiveland is powered by de Zeeuwsevacaturebank.nl, een initiatief van De Zeeuwse Connectie. Eilandelijke ondernemers zoals Syntess, De Zeeuwse Stromen, Saman, Omoda, Deurloo Interieurhuys, autobedrijf De Nobelpoort en YourSurprise hebben ondermeer al hun vacatures geplaatst. Syntess is zelfs één van de partners van de online vacaturebank. Werkgevers die medewerkers zoeken kunnen hun vraag uitzetten via de vacaturebank. Mensen die werk zoeken de directe omgeving zien heel eenvoudig welke banen er op het eiland worden aangeboden.

Congressen, vergaderingen, teambuilding

Het is goed ondernemen op Schouwen-Duiveland. Het is ook goed vertoeven op dit voormalige eiland. Steeds meer bedrijven en organisaties ontdekken de mogelijkheden om er hun teambuilding of bedrijfsbijeenkomsten te organiseren. Ook voor congressen heeft Schouwen-Duiveland aantrekkelijke opties. De afgelopen jaren is een aantal nieuwe hotels op Schouwen-Duiveland gebouwd, zowel op de Kop van Schouwen, als meer naar het midden en in het oosten. Zij beschikken behalve over comfortabele kamers en goede restaurants ook over zalen voor zakelijk overleg. De hotelmanagers kunnen zorg dragen voor alle moderne apparatuur die tijdens bijeenkomsten gewenst zijn.

Het voordeel van een zakelijk overleg of congres op Schouwen-Duiveland is dat de deelnemers buiten het officiële programma kunnen genieten van de rust en natuur in de directe omgeving. Duinen, strand, polders en water zijn nooit ver weg om even uit te waaien en het hoofd leeg te maken. De omgeving stimuleert om in het programma ook eens een wandelende vergadering te houden. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om extra’s te organiseren in de vorm van onder meer museumbezoek, een (besloten) filmvoorstelling, teambuildingsactiviteiten, zeehondensafari’s en – afhankelijk van het seizoen – snorkelen in de Grevelingen.

 

 

Congressen, vergaderingen, teambuilding
Energieneutraal Schouwen-Duiveland: flexibel, duurzaam en efficiënt

Energieneutraal Schouwen-Duiveland: flexibel, duurzaam en efficiënt

Schouwen-Duiveland heeft een energieagenda opgesteld om haar ambitie – energieneutraal in 2040 – te behalen.

Schouwen-Duiveland wil in 2040 energieneutraal zijn. De concrete projecten en initiatieven die hier aan moeten bijdragen zijn in de energieagenda opgenomen. Dit zijn onder andere initiatieven voor het opwekken van groene energie, maar ook maatregelen om energie te besparen en de uitstoot van CO2 terug te dringen. Een energieneutraal Schouwen-Duiveland is een gedeeld belang. Ook het bedrijfsleven zal zijn maatregelen moeten nemen. De gemeente zoekt, naast wettelijke maatregelen, ook naar samenwerking en overleg met lokale bedrijven en organisaties om haar energieneutrale ambitie te realiseren.

Meer weten? Kijk op de site van Energie Werkt Schouwen-Duiveland

Rein Brinkman
bouwkundig adviseur Rein Brinkman

Schouwen-Duiveland helpen vormgeven

april 2017

Als hij het eiland over rijdt, ziet hij op heel wat plaatsen panden staan die voorheen als plan bij hem op de tekentafel lagen. Rein Brinkman uit Scharendijke werkt nu ruim 20 jaar op Schouwen-Duiveland als bouwkundig adviseur. “Het voelt goed om op deze manier een bijdrage aan de vormgeving te leveren.’’

Opdrachtgevers zijn aannemers en particulieren; de panden zijn zowel nieuwbouwwoningen als historische gebouwen. “Vooral in Zierikzee – onder meer Havenpark, St Domusstraat en Visstraat – en in Renesse werk ik veel’’, vertelt Brinkman, “maar ik heb ook bouwkundige adviezen gemaakt voor huizen in onder meer Burgh-Haamstede en Zonnemaire.”

Zelf woonde hij in eerst in Serooskerke en Renesse voor dat hij met zijn partner Eline Huijsmans in Scharendijke neerstreek. “Hier blijven we voorlopig wonen, deze gelijkvloerse bungalow is geschikt om oud in te worden.’’
Ze kozen bewust voor Schouwen-Duiveland om er te werken en wonen, nu bijna 25 jaar geleden. De bouwkundig adviseur vond vooral het werkklimaat aantrekkelijk. “Hier waait een frisse wind, waarbij we het gevoel hebben dat we gewoon ons zelf kunnen zijn. Daarnaast houden we van de natuur en de weidsheid van het landschap.’’

Hij schept er een eer in om historische gebouwen zo authentiek mogelijk te renoveren. Tegelijkertijd kiest hij voor de modernste materialen als het om nieuwbouw gaat. Zolang het niet ten koste gaat van kwaliteit in de vormgeving. Want dat blijft zijn doel: de gebouwde omgeving mooi vormgeven.

Brinkman heeft inmiddels een goede band opgebouwd met de gemeentelijke ambtenaren van Ruimte & Milieu en de leden van de Welstandscommissie. Samen iets moois voor Schouwen-Duiveland neerzetten, geeft hem energie. Hij waardeert hun inzet en toegankelijkheid. Al valt dat laatste tegenwoordig wel tegen. “Voorheen kon je gewoon binnenlopen en aan de balie even overleggen. Dat gaat tegenwoordig formeler, zonder afspraak spreek ik niemand meer.’’

Zijn meest recente ontwerp? Dat is een echte blikvanger. Op de havendijk, tegenover Brasserie Maritime aan de Nieuwe Haven, komt een woning te staan en Rein Brinkman maakte de bouwtekening. “Het zal niet ieders smaak zijn, dat lukt nooit met zo’n opvallend gebouw, maar de opdrachtgever was blij. En ik vond het heel leuk project!’’

Rein Brinkman
Scharendijke

Verbergen
Marinus Padmos
Mosselkweker BRU 36 Marinus Padmos

Het mooiste beroep van de wereld

juni 2017

“Schouwen-Duiveland is het eiland waar ik geboren en getogen ben. Omgeven door water van Oosterschelde, Grevelingen en Noordzee geniet ik van de natuur vooral tijdens mijn werk, maar ook als ik over de buitendijkse paden fiets of loop.”

“Als Bruse mosselkweker vaar ik met de BRU 36 vanuit Bruinisse naar de Waddenzee of naar de Oosterschelde. Langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland, van Bruinisse tot voorbij Burgsluis, liggen veel mosselpercelen. De Zeeuwse mosselkwekers uit onder meer Yerseke, Zierikzee en Bruinisse kweken daar hun mosselen op. Ook ons bedrijf heeft daar een aantal percelen.”

“Eigenlijk had ik architect willen worden, ik was altijd aan het tekenen en schetsen. Ik vond dat ik na mijn dertigste altijd nog mosselkweker kon worden. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na de havo was ik het leren helemaal beu en wist ik niet hoe snel ik aan boord kon komen. De keuze om te gaan varen, werd thuis overigens niet gestimuleerd. We hebben het over de jaren zeventig en de Oosterschelde zou dichtgaan. Er viel in die tijd niet veel te verdienen met mosselen.”

“Ons bedrijf heeft drie schepen. Met de BRU 8 en BRU 36 zitten we in de traditionele bodemkweek. De BRU 40 is een voormalig kokkelschip dat we helemaal hebben aangepast voor de zaadkweek via mosselzaadinvanginstallaties (mzi’s). Mossels kweken, is tuinieren onder water. Als we niet oogsten, verzaaien we de mosselen over percelen om het beste rendement te behalen. Zo krijgen ze de ruimte om te groeien. Ook halen we zeesterren, die graag mosselen eten, weg door ze ‘op te dweilen’. Aan de netten hangen we materiaal waar de zeesterren zich makkelijk aan hechten. De netten met zeesterren laten we aan boord in bakken warm water zakken. De zeesterren ontspannen zich en laten los. Zo proberen we de percelen schoon te houden.”

“Op het bedrijventerrein in Bruinisse hebben we een kavel met een loods. Daar lassen we de korren en maken we de netten en zo. Het aanpassingsontwerp voor de BRU 40 heb ik bedacht, daar kon ik mijn drang om te ontwerpen wel in kwijt. Dat geldt ook voor aanpassingen aan boord van de andere twee schepen. Want hulpmiddelen zijn wel noodzakelijk. Het werk was tot voor kort heel zwaar. Mijn vader was fysiek geheel versleten toen hij stopte. Nu hebben we allerlei hijsmiddelen aan boord. Eerst was het uitgangspunt dat twee man alles samen moesten kunnen tillen, in plaats van één man. Tegenwoordig maken we alles zo zwaar dat je altijd hulpmiddelen nodig hebt. Daarmee voorkom je het tillen en dat is veel beter.”

“Mosselkweker is het mooiste beroep van de wereld. De schepen zijn modern en comfortabel. Ook als we op de Oosterschelde werken, varen we lang niet altijd meer helemaal terug naar Bruinisse. Dan ankeren we op een mooi plekje of leggen we aan in Burghsluis om er een terrasje te pakken. Nazomeren op het water, dat is vrijheid.”

“Ik ben niet zo lang geleden naar Maine in Amerika geweest. Een collega is daar naar toe geëmigreerd. Hij heeft er een prachtig mosselbedrijf opgezet en ik heb enorm genoten. Maar ik zou Bru niet willen missen. Privé voel ik me hier echt thuis. Zowel vanwege de gemoedelijke sfeer en de rust, als door ook de bedrijvigheid langs de waterkant. En wil je eens ergens heen, dan sta je binnen een uur in Breda, Antwerpen of Rotterdam.”

Marinus Padmos
Bruinisse

Verbergen
Gerbrand Verton
Medeoprichter en eigenaar YourSurprise Gerbrand Verton

Europa veroveren vanuit Zierikzee

juni 2017

Gerbrand Verton en jeugd- en studievriend Wouter de Vries wilden in 2005 uit het niets een internetbedrijf opzetten. Gerbrand, net terug uit Amerika met een kersverse MBA op zak, en Wouter (bijna afgestudeerd) hadden grootse plannen. Het bedrijf, yoursurprise.nl, moest opschaalbaar zijn en binnen enkele jaren internationaal gaan; een dotcom stond al gereserveerd.

Waar begin je als arme student als je grootse plannen hebt? Natuurlijk op een zolderkamer en in het geval van YourSurprise thuis in Zierikzee. Het eerste product was een gepersonaliseerd liedje op cd. Gemaakt met vrienden en online te bestellen via een website. “Voor een internet bedrijf maakt het inderdaad niet uit waar je zit”, bevestigt Gebrand. “De keuze voor Zierikzee was echter bewust. De zolderetage was heel goedkoop, familie en vrienden hielpen ons. En de voordelen van werken vanuit Zierikzee zijn alleen maar duidelijker geworden.”

Hij somt op: “De mentaliteit en loyaliteit van medewerkers zijn hier gewoon groot. We zijn een soort seizoensbedrijf met hele hoge pieken rond feestdagen. Ondanks extra hulp maken we dan lange dagen. Dat moeten mensen wel voor het bedrijf over hebben. Ook zijn hoger opgeleiden zoals IT’ers, webdesigners en marketeers goed te vinden. We kunnen putten uit vaak goed opgeleide Duitsers en Fransen die op Schouwen-Duiveland zijn blijven hangen omdat ze bijvoorbeeld verliefd werden. YourSurprise is voor hen een alternatief voor de horeca of toeristische sector. Inmiddels hebben we twaalf websites die samen vijf talen omvatten. We kunnen altijd goed opgeleide vakmensen gebruiken en wat de talen betreft, onze voorkeur gaat uit naar native speakers.”

Ook logistiek gezien, zijn er voor YourSurprise alleen maar voordelen om in Zierikzee te blijven. “We zitten vlakbij de Duitse, Belgische en Franse grens. Tegenwoordig bundelen we alle bestellingen die naar Duitsland gaan met de bestellingen van Omoda dat ook in Zierikzee zit. Die brengen we elke dag zelf naar de Duitse grens om van daar verder te versturen. Dat scheelt een dag in tijd. Dit willen we nu ook voor België en Frankrijk gaan doen.”

Natuurlijk is de zolderetage allang vervangen voor een efficiënt gebouw op het industrieterrein van Zierikzee. YourSurprise heeft inmiddels een assortiment van meer dan 1500 items die allemaal gepersonaliseerd kunnen worden; van eenvoudige sleutelhanger tot een gegraveerd wijnglas. Ook het liedje waar het allemaal mee begon, wordt nog steeds besteld, al is dat steeds minder. “Tja, steeds minder mensen draaien cd’tjes”, verklaart Gerbrand. “We hebben tegenwoordig ook een zakelijke afdeling, daar houdt Wouter zich vooral mee bezig. Ondernemers kunnen hier bestellingen doen voor hun relaties of medewerkers, met bijvoorbeeld het bedrijfslogo en gepersonaliseerd. Gepersonaliseerde Coca Cola flesjes hebben we ook al gemaakt.”

Er is veel geautomatiseerd maar elke order voor een gepersonaliseerd cadeautje gaat nog door een aantal handen voordat het verzonden is. Dagelijks zorgt een flinke groep medewerkers ervoor dat de bestellingen op tijd de deur uitgaan. Die orders komen uit de hele wereld, niet alleen vanaf de twaalf eigen websites, ook via de sites van diverse partners. “En we hebben samenwerkingsafspraken met een aantal merken, denk aan Dikkie Dik, K3, Nijntje, Disney en zo, waar we gepersonaliseerde cadeautjes mee maken.”

Ook voor Gerbrand zelf is er geen enkele reden om Schouwen-Duiveland te verlaten. “Ik woon hier gewoon heel fijn; vlak bij zee met supermooie natuur en altijd frisse lucht. Vaak ga ik even kitesurfen op de Brouwersdam en de Randstad of Vlaanderen zijn nooit ver weg. Ook het vestigingsklimaat is prima. De gemeente denkt mee en we werken geregeld samen met de Zuidhoek, de regionale sociale werkplaats. We zijn lid van de ondernemerskring om te sparren en samen op te trekken. We hebben de ambitie om de komende twee jaar door te groeien tot honderd medewerkers, we zitten nu op ruim 65. Als we ooit een tweede vestiging openen, dan komt die niet in Europa. De Europese markt kunnen we prima vanuit Zierikzee aan.”

Gerbrand Verton
Zierikzee

Verbergen
Ard Stoutjesdijk
Mede-eigenaar en productdirecteur Vitro Plus Ard Stoutjesdijk

Niet de grootste, wel de beste

juni 2017

Zuivere lucht met weinig schimmel- of algendruk; dat is wat Vitro Plus uit Haamstede nodig heeft. Voor Ard Stoutjesdijk, mede-eigenaar van het innovatieve varenkweekbedrijf bestaat er dan ook geen betere vestigingsplaats dan de Kop van Schouwen.

 

Geboren in Zeeuws-Vlaanderen, met (groot)ouders uit Zierikzee, woont hij sinds 2001 op Schouwen-Duiveland. “Ik heb met plezier in Vlissingen gestudeerd en ik had een leuke baan in de levensmiddelenindustrie in Breda, een gezellige stad. Maar bij de geboorte van onze dochter wilde ik terug naar de rust en ruimte en heb ik gericht gesolliciteerd in Zeeland.’’

Die rust en ruimte vond het jonge gezin in Ouwerkerk vlak bij de Oosterschelde. Passend werk vond Stoutjesdijk bij John Bijl die tien jaar eerder Vitro Plus had opgericht. “Het laboratoriumwerk van varenkweek lijkt veel op dat in de levensmiddelindustrie: geautomatiseerde processen in een steriele omgeving. En tussen John en mij klikte het. We staan op vergelijkbare wijze in het leven.’’

“Die automatisering is van levensbelang’’, vervolgt Stoutjesdijk. “We willen het werk hier houden en niet uitbesteden naar lagelonenlanden. Om de concurrentie voor te blijven, betrekken we de kwekers altijd bij onze automatisering, zodat zij ervan kunnen profiteren. Ook zorgen we voor marketingconcepten voor de eindverkoop.’’

Vitro Plus afficheert zich als een innovatief bedrijf. En niet ten onrechte. Geregeld mogen Bijl en Stoutjesdijk prijzen voor innovatief ondernemen in ontvangst nemen. In december 2016 kwam minister Kamp met een uitgebreide delegatie op bezoek om zich te laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen.

“Ons doel is niet zo zeer de grootste, als wel de beste in ons vakgebied te worden. Inmiddels behoren we tot de wereldwijde top. Dat legt wel een constante druk op ons. Als wij niet kunnen leveren, heeft de afnemer niet echt een alternatief. En we werken continu aan vernieuwing van het kweekproces. Daarom is de balans tussen werk en privé zo belangrijk. Ik vind die in de rust en ruimte van Schouwen-Duiveland. Zo ga ik graag vissen op de Oosterschelde.’’

Waar andere bedrijven soms moeite hebben om hoger opgeleiden te vinden, heeft Stoutjesdijk geen enkel probleem. “We hebben best een zware R&D afdeling met uitgebreide proefopstelling. Daar werken opgeleiden van de HAS en uit Wageningen die graag terug wilden naar Zeeland. Iedereen bij ons is Zeeuw en het gros van onze zestig medewerkers woont op Schouwen-Duiveland. We hebben nauwelijks verloop, dus we hebben voornamelijk vacatures als we uitbreiden.’’

En Vitro Plus groeit gestaag. Een nieuwe hal is bestemd voor de koude grond varens, een kweek die via sporen verloopt en waarvoor Vitro Plus het proces verbeterd heeft. Stoutjesdijk verwacht dat het huidige aantal van 25 miljoen plantjes op jaarbasis naar 30 miljoen gaat. Bovendien is het gecontroleerde en veilige kweekproces ook geschikt voor andere planten. Inmiddels zijn er samenwerkingsverbanden met onder meer Nestlé voor de kweek van jonge koffiebomen en met een Duits bedrijf voor bosbessen. “De bevolkingsgroei vraagt om een andere manier van kweken en veilige productie. Daar kunnen we een rol in spelen.’’

Ard Stoutjesdijk
Scharendijke

Verbergen
Peter van Dijk
Technisch medewerker en zeilinstructeur Aquavitesse Peter van Dijk

Bij dit werk is geen dag hetzelfde

juni 2017

Een vakantiehuis in Bruinisse met een zeilbootje (BM) in de haven en zeillessen bij Aquavitesse. Daar ligt de oorsprong van de baan die Peter van Dijk al weer 25 jaar bij datzelfde Aquavitesse heeft.

“Tja, hoe dat gaat? Na die eerste zeillessen bleef ik tijdens de weekeinden en vakanties bij Aquavitesse terugkomen. Het is er altijd gezellig en ik ben graag op het water. Op enig moment was ik oud genoeg om zelf lessen te gaan geven. Dat heb ik als student HTS Vliegtuigbouw een aantal jaren in de weekeinden en tijdens vakanties gedaan. Daarna nam mijn carriére een andere wending.”

Peter van Dijk woonde in Rotterdam en kon aan de slag in de containersector. Daar heeft hij alles gedaan wat met containers te maken heeft: van ontwerp tot schade-inspectie. Hij verdiende goed geld maar had het niet goed naar zijn zin. “Die sector is behoorlijk gesloten en doorgroeimogelijkheden waren er nauwelijks. Ik heb altijd contact gehouden met Aquavitesse en in 1991 besloot ik op hun vacature voor technisch medewerker en zeilinstructeur te reageren. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”

Negen jaar lang forensde Van Dijk tussen Rotterdam en Bruinisse. Hij kocht een snelle motor om langzame automobilisten sneller in te kunnen halen, wat destijds nog mocht. Zijn werk vindt hij prachtig. “Je kunt nog zoveel plannen, de dag loopt altijd weer anders en daar hou ik van. Ik ben lekker veel buiten en er is altijd genoeg te doen. Er heerst een vakantiesfeer, de mensen zijn vrolijk en staan open voor van alles. Dat is echt zo’n verschil met mijn vorige baan. De meesten komen uit de Randstad, Brabant en België en brengen hun eigen verhalen mee. En hun wensen zijn heel divers. De een weet nog niets van zeilen en wil later op een meertje kunnen zeilen, de ander wil juist de zee op en een zeewaardig zeiljacht kunnen bedienen.”

In 2000 was zijn vrouw zo ver dat zij ook naar Schouwen-Duiveland wilde verhuizen. Tot vreugde van Van Dijk die het forenzen wel beu was. “Mijn vrouw had een goede baan in Rotterdam, die geef je niet zo maar op. Maar het wonen in Zierikzee is een stuk rustiger en ruimer dan in Rotterdam. En nu we twee dochtertjes hebben is Schouwen-Duiveland heerlijk om op te groeien. We zijn hier prima geïntegreerd. Mijn vrouw heeft inmiddels een baan bij N-Sea gevonden. Door mijn werk in de toeristische branche is het voor mij wat lastiger om een sociaal netwerk op te bouwen. Maar dat pak ik in de winter wel weer op. En veel vaste klanten zijn inmiddels goede kennissen geworden.”

Peter van Dijk
Bruinisse

Verbergen

Zij kozen
al voor
de band

Koplopers, trendsetters, je vindt ze altijd daar waar een onderstroom begint maar nog niets zichtbaar is. Zo ook bij de Band met Schouwen-Duiveland waarvoor een aantal ondernemers enthousiast en inspirerend zijn ideeën leverde.

En... Wat is jouw band?

Veel inwoners, bezoekers en ondernemers hebben hun Band met Schouwen-Duiveland laten weten op deze site. Zij delen hun verhalen met andere enthousiastelingen. Iedereen heeft zijn eigen invalshoek en waardering voor Schouwen-Duiveland. Samen vormen zij de Band met Schouwen-Duiveland.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw Band. Laat ons jouw verhaal weten, vertel over je ervaringen en wensen en laat jouw tips van mooie plekjes, lekkere restaurants, gezellige cafés en leuke evenementen achter op Facebook.