Banner - Ontdek jouw band met Schouwen-Duiveland - Haven Zierikzee
Banner - Ontdek jouw band met Schouwen-Duiveland - Waterwijk Zierikzee
Banner - Ontdek jouw band met Schouwen-Duiveland - Ring Dreischor

Wonen doe je
daar waar je
je prettig voelt...

Keuze genoeg voor iedereen: voor liefhebbers van oude woningen en liefhebbers van nieuwbouw, voor stadsbewoners, dorpelingen of voor als je rustig in de polder aan de dijk wilt wonen.
Waar je ook voor kiest, op Schouwen-Duiveland vind je de ruimte, zijn de woningen betaalbaar en is alles dichtbij.

plaatsen

Kerk Dreischor

een plaats
voor
iedereen

Elk dorp heeft zijn eigen kenmerken, net als de stadjes Brouwershaven en Zierikzee. En dan zijn er nog de buurtschappen in de polders, kortom keuze genoeg!

Woningen

Luchtfoto van 't Sas in Zierikzee

comfortabel
wonen in een
mooie omgeving

Graag een modern huis? Liever een vrije kavel om op te bouwen? Misschien zo'n historisch stadspand, of juist een klassieke boerderij? Of toch het gemak van huren?

voorzieningen

Wonen

alles is
aanwezig

De basisscholen, het middelbaar onderwijs, de gezondheidszorg, het (film)theater en culturele aanbod, de winkels, (water)sport, natuur en heel veel verenigingen.

Woonbank

Wonen 1

Bekijk
hier het
woningaanbod

Wonen op Schouwen-Duiveland? Bekijk hier het actuele aanbod van alle woningen en appartementen!

Woonbank Schouwen-Duiveland

Woonbank Schouwen-Duiveland

Vind hier de woning die bij jou past!

Groen, ruim, veilig en comfortabel. Op Schouwen-Duiveland is het fijn leven. Een verrassend veelzijdig woonaanbod in combinatie met een zonnig strand, bijzondere natuur en lekkere restaurants. En dat alles op nog geen uur rijden van Rotterdam, Breda en Antwerpen.

Wie je ook bent of hoe je ook leeft, op Schouwen-Duiveland vind je een betaalbare woning in een van de kernen die bij je past. En als je kiest voor wonen op een eiland, ga je niet snel meer weg. Starter, gezinsuitbreiding of toe aan rust en ruimte? Voor elke fase in je leven vind je een ruime en prettige plek op Schouwen-Duiveland.

Ga naar de woonbank!

duurzaam wonen en besparing

Schouwen-Duiveland heeft de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Steeds meer mensen vinden het energievraagstuk belangrijk. Het klimaat, de CO2-uitstoot en een meer duurzame energieopwekking houden vaak de gemoederen bezig. Of we het willen of niet, iedereen krijgt te maken met de energietransitie.
De gemeentelijke energieagenda 2018-2023 bevat projecten die worden opgepakt om Schouwen-Duiveland energieneutraal te maken. Bijvoorbeeld het isolatieproject waarbij woningen worden gescand op warmtelekken. Of aandacht voor de vele (Rijks)monumenten die ons eiland rijk is. Welke energiebesparende maatregelen zijn er mogelijk zonder dat het karakter van het monument wordt aangetast. Oudere huurwoningen met een energielabel lager dan B worden via een planmatige aanpak beter geïsoleerd. Nieuwbouw krijgt geen gasleiding meer en richt zich op nul-op-de-meter. Ook is er de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden subsidie aan te vragen voor woningisolatie.

Postcoderoos
Er zijn inmiddels lokale postcoderoos-initiatieven in Brouwershaven, Bruinisse en Zierikzee opgezet. Dit zijn coöperaties die zonnepanelen niet op individuele daken aanleggen, maar op bedrijfsgebouwen. Als je een woning hebt die ongeschikt is voor zonnepanelen, of je bent huurder, kun je toch gebruikmaken van zonne-energie via de postcoderoos.

Meer weten? Kijk op de site van Energie Werkt Schouwen-Duiveland

duurzaam wonen en besparing
 
Anita Flikweert & Marjan van Leeuwen
inwoners Poortambacht, Zierikzee Anita Flikweert & Marjan van Leeuwen

Repair Café Zierikzee zorgt met Hart van Poortambacht voor duurzame leefbaarheid

april 2018

Poortambacht is de grootste wijk van Zierikzee. Volgens Anita Flikweert en Marjan van Leeuwen wonen er zelfs meer mensen dan in welk dorp dan ook, ruim 4.500. Een wijkgebouw wordt dan ook node gemist.

Beide dames wonen sinds jaar en dag in de nieuwbouwwijk ten westen van de binnenstad. En als vanzelf rolden ze in het vrijwilligerswerk voor de wijk. Anita werd bestuurslid van de Stichting Hart van Poortambacht en Marjan zette met ondersteuning van verschillende partijen, waaronder Hart van Poortambacht, het Repair Café Zierikzee op.

Anita: “Een jaar of vijf geleden werd er een dialoogtafel in de wijk gehouden. Wijkbewoners wilden graag gezamenlijk activiteiten organiseren. Deze wijk is gebouwd vanaf 1970 tot nu en er is weinig onderlinge binding. Met Hart van Poortambacht proberen we de leefbaarheid te vergroten en eigenlijk lukt dat best goed. Alleen zouden we een grote stap kunnen maken als we een eigen wijkgebouw hebben.’’

Marjan: “Aannemer Lindeloof is al enige jaren in de wijk bezig met riolering en bestrating. Het bedrijf stelde 1.500 euro beschikbaar voor een idee dat de leefbaarheid van de wijk ten goede zou komen. Ik kwam met het Repair Café en dat idee werd uitgekozen. Maar ja, dan moet je het ook gaan uitvoeren. Gelukkig kreeg ik hulp van SMWO [sociaal-maatschappelijk werk, red.], de natuureducatieorganisatie NMe en van Anita en haar medebestuurslid Sandra Hillebrand. We zijn mei 2017 van start gegaan bij kinderboerderij De Punt van het Gors dat ons gastvrij onderdak biedt. En het was vanaf dag één een succes.’’

Anita: “Elke tweede zaterdag van de maand is het Repair Café geopend tussen tien en twee uur. Er zitten handige vrijwilligers die kleine reparaties uitvoeren, zowel aan huishoudelijke apparatuur als aan kleding.’’

Marjan: “Het gaat om reparaties aan gebruikte artikelen. Als je koffiezetapparaat stuk is, kost het meer om het te laten repareren dan om een nieuw te kopen. Dat is niet duurzaam. Onze vrijwilligers kunnen vaak de storing verhelpen. Als er een nieuw onderdeel voor nodig is, zul je dat zelf even moeten bestellen, maar zij zetten het erin. We hebben best veel vrijwilligers en zelfs al een stagiair van de middelbare school. Repareren is ook kennis overdragen.’’

Anita: “We zijn blij met de gastvrijheid van het Gors en het mes snijdt aan twee kanten. Wat niet gerepareerd kan worden, gaat in de container van de kinderboerderij die er wat geld voor krijgt. Maar we zouden graag een eigen, grotere ruimte willen hebben zodat ook een houtbewerker kan meedoen. En dat we onze spullen er kunnen laten staan. Bovendien kunnen we de activiteiten van Hart van Poortambacht dan uitbreiden, bijvoorbeeld met een naaiclub of tekenlessen. We hebben nu elke vrijdagochtend een wandelgroepje, het Huttendorp voor de kinderen is nieuw leven ingeblazen en we organiseren een nieuwjaarsbijeenkomst. Er zijn netwerkmiddagen, we werken samen met andere organisaties en samen met het Gors organiseren we de Burendag, soms ook met een ondernemersmarkt. We zijn echter altijd afhankelijk van de gastvrijheid van anderen.”

Marjan: “De Lidl gaat op termijn verhuizen. Daar ligt voor ons de grootste kans. Dat gebouw ligt centraal. Daar gaan we ons sterk voor maken!’’

Anita Flikweert
Marjan van Leeuwen
Poortambacht, Zierikzee

Verbergen
Familie Kempen
inwoners van Noordwelle Familie Kempen

Hier nemen we de tijd voor onze passies

juli 2017

In Tilburg werden Myrte en Raymond Kempen opgeslokt door hun werk. In 2013 gooiden ze het roer om, verhuisden naar Noordwelle en plooiden hun leven en werk rond de kinderen, water- en paardensport.

Een nieuw huis in een nieuwe omgeving en een nieuw bedrijf dat flexibel genoeg is om veel tijd aan de kinderen en het surfen te besteden. Voor de deur staat een kleine caravan waarmee ze elk vrij moment naar de Brouwersdam rijden. Dat is hun uitvalsbasis tijdens het surfen.
Myrte vertelt het verhaal. Raymond is aan het werk. Voor de volgende dag wordt er windkracht 5 voorspeld en dan wil hij surfen. “De passie van Raymond is, zolang als ik hem ken, surfen en het liefst kitesurfen. Die passie is sterk. Je hoeft met hem niet af te spreken als het goed waait, het surfen gaat voor. Ook bij verjaardagen of een feestje.’’

Een jaar of tien geleden trok het gezin, met toen nog een peuter en een baby, voor het eerst naar Zeeland. Eerst naar het Veerse Meer, het jaar erna naar de Brouwersdam, dé hotspot voor kitesurfers. Twee jaar bivakkeerden ze op Strandpark de Zeeuwse Kust, niet ver van de Brouwersdam. “Op weg naar het strand liepen we altijd langs de chalets van het park. Het was een grote wens om er eentje te kunnen kopen. En toen dat gebeurde, zaten we echt elke vrije minuut in Zeeland.’’

Tijdens een van de ritten terug naar Tilburg, op een vroege maandagochtend, namen Raymond en Myrte het besluit. Ze zetten alle mitsen en maren op een rij en besloten te verhuizen. “We hadden al eens gekeken naar huizen op Schouwen-Duiveland, maar ja, het was crisis.’’ Toch kun je ook in een crisis in Tilburg verkopen en op Schouwen kopen. Het duurde even, maar in september 2013 verhuisden ze naar Noordwelle.

Beter konden ze het niet treffen. Noordwelle ligt niet ver van de Brouwersdam. Vader Raymond en zoon Bodhi zijn daar, als het voldoende waait, elk vrij moment te vinden. Bodhi is inmiddels bij Starboard & Severne toegelaten als teamrider en krijgt zo de beschikking over de nieuwste surfmaterialen. Ook is hij ambassadeur van Stichting Zeeland Sport & Leisure geworden en krijgt ondersteuning.

Dochter Venna vindt surfen een leuke hobby maar haar hart ligt bij de paarden. Zij heeft haar stek gevonden bij Manege Grol in Renesse. Noordwelle staat bekend als het (trek)paardendorp van Schouwen-Duiveland. “Venna hoeft maar aan het hek te staan en de paarden van buurman Marien komen aan galopperen. Dan trilt de aarde.’’

De jongste telg van het gezin, baby Reeva, heeft nog geen voorkeur en gaat overal mee naar toe. Myrte surft zelf niet, haar passie ligt bij de dagelijkse wandelingen door de natuur met haar twee honden. Ze is enorm blij met hun manier van leven op Schouwen. “Ik ben hier helemaal geaard, als we het eiland afrijden, voel ik direct een soort heimwee. Zoals we nu leven – doen wat we belangrijk vinden, onszelf ontplooien in onze passies – past bij ons nieuwe bedrijf ibucketlist.com. Inderdaad gericht op het uitvoeren van je bucketlist, maar ook gericht op de ontplooiing van je talenten en mogelijkheden. We werken nog steeds hard, daar houden we van en we zijn rasechte ondernemers. Maar daarnaast zorgen we nu ook voor ontspanning en tijd voor de kinderen en onszelf. Die ruimte en rust hebben we hier gevonden.’’

Myrte en Raymond Kempen
Bodhi, Venna en Reeva
Noordwelle

 

Verbergen
Familie Kromdijk-van de Meeberg
Bewoners van Waterwijk Zierikzee Familie Kromdijk-van de Meeberg

Het stadje dat alles heeft

april 2017

Ze zijn nog niet helemaal over, laat staan dat alles al op de juiste plaats staat. Maar Arno Kromdijk en Inge van de Meeberg zijn blij. Na twee jaar plannen maken, plattegronden bekijken en wachten, is hun nieuwe woning aan de Poortkade in Zierikzee opgeleverd, geschilderd en bewoonbaar.

Arno: “We komen van Ooltgensplaat, Goeree-Overflakkee. Daar hebben we elkaar leren kennen toen we buren werden. Het duurde even, maar na anderhalf jaar sloeg de vonk over en zijn we gaan samenwonen. In 2013 is onze dochter Indy geboren. Toen werd het huisje wel erg klein.”

Inge: “Je ziet het nu ook aan haar, ze is al deze ruimte niet gewend, maar ze zal al snel niet beter weten.”

Arno: “Ooltgensplaat is een klein dorp met beperkte voorzieningen. Daarom zochten we een huis in een stad of stadje, waar gewoon alles aanwezig is. De Randstad was geen optie, we willen wel alle voorzieningen, maar ook de rust, natuur en ruimte van het platteland. En Zeeland heeft me altijd getrokken. Ik kwam er vroeger veel voor mijn werk als projectcoördinator in de energie-infra. En als kind al was ik zeer gefascineerd door de Deltawerken.”

Inge: “Ik heb familie in Zierikzee wonen waar we vroeger in de vakanties wel eens naar toe gingen. Daar heb ik goede herinneringen aan. Destijds was Goeree-Overflakkee voor mij het beste alternatief; vanwege mijn werk in Brabant was Zeeland gewoon net te ver weg. Nu ik als physician assistant in het ziekenhuis van Dirksland werk, werd Schouwen-Duiveland haalbaar. Ook voor Arno was de reistijd goed te doen. Nog verder Zeeland in zou weer te veel reistijd kosten. We hebben ons alleen op Zierikzee georiënteerd omdat die stad alles heeft wat wij belangrijk vinden.”

Arno: “We hebben eerst naar bestaande bouw gekeken. We hebben mooie huizen gezien, daar niet van. Er moest vaak wel nog wat aan gedaan worden. Of het huis was onderhoudsgevoelig. En omdat ik nou eenmaal niet zo’n klusser ben, hebben we ons al snel op nieuwbouw gericht. Dit project in de Waterwijk kwam in 2014 net op de markt. We waren het tweede stel dat reageerde en hadden nog alle keuze.”

Inge: “De natuur ligt hier letterlijk om de hoek, met Plan Tureluur en de Oosterschelde, heerlijk om bijvoorbeeld te gaan hardlopen. En ook de keuze uit basisscholen is hier ruim. Indy gaat naar de Theo Thijssenschool. Dat is een brede school met onder meer een peuterspeelzaal en voor- en naschoolse opvang. Die is wel wat verder weg, maar voor ons nog altijd dichtbij.”

Arno: “We zijn vooral blij met het vrije uitzicht, de ruimte en dat je alles op de fiets kunt doen. We zitten tegen het centrum aan. Supermarkt, cafés, terrasjes, restaurants, we zijn er zo, ook als we gaan lopen. Dat is zo fijn. Voorheen moesten we bijna voor alles de auto nemen. Ik hou van wielrennen en heb al gehoord dat er diverse groepjes zijn die vanuit Zierikzee vertrekken voor hun wekelijkse rondjes.”

Inge: “Ook mijn broer en zijn gezin hebben inmiddels een huis gekocht in Zierikzee. En mijn ouders komen op zeer korte termijn ook naar Schouwen-Duiveland, dus de hele familie komt hier wonen.”

Arno, Inge en Indy Kromdijk-van de Meeberg
Waterwijk
Zierikzee

Verbergen
Janine en Chris Schoneman
Inwoners van Schuddebeurs Janine en Chris Schoneman

Schouwen-Duiveland is 'ons' eiland

augustus 2017

Zeventien jaar was zij en het leven trok. Janine van den Hoek wist niet hoe snel ze uit haar geboortedorp Dreischor kon vertrekken om in Zuid-Frankrijk te gaan werken. Zeven jaar later was ze terug en trok ze met haar latere echtgenoot Chris Schoneman in een huisje naast haar grootouders in Dreischor. Een bewuste keuze.

“Op die leeftijd wil bijna iedereen wat anders, ik zie dat nu al bij onze zoon Chris. Die gaat na zijn eindexamen ook weg om meer van de wereld te zien. Van onze dochter Sophie weet ik het niet, die geniet nog zo van haar pony en het buitenleven.”
Na een jaar werken voor Club Med kon Janine zich als achttienjarige inschrijven bij de Hogere Hotelschool in Den Haag. En terwijl zij het goed naar haar zin had met studiegenoten en het uitgaansleven, kwam ze ook geregeld terug naar Schouwen-Duiveland. “Mijn wortels liggen natuurlijk hier, bij mijn familie, vriendinnen en vrienden. En ik leerde op Schouwen Chris kennen.”

Chris Schoneman kwam op achtjarige leeftijd met broer en ouders vanuit Ridderkerk in Noordwelle te wonen. Ook hij wist dat de wereld groter was dan Schouwen-Duiveland. Hij koos voor de heao studie aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen en vertrok vervolgens voor een jaar naar Tsjechië. Daarna vond hij een baan in Rotterdam. “Na mijn afstuderen, stond ik met mijn spulletjes bij hem voor de deur en zijn we gaan samenwonen”, vertelt Janine. “Ik had een baan in Zandvoort als banquet sales manager. We hebben nog een paar jaar met veel plezier in Rotterdam gewoond; een heerlijke stad voor met z’n tweetjes. Ik zou er mijn kinderen echter niet willen laten opgroeien.”

De wens om terug te keren naar de rust en ruimte van Schouwen-Duiveland groeide. Chris kon in Goes bij zorgverzekeraar CZ aan de slag en het stel verhuisde naar Dreischor. Janine vond een baan bij de Rabobank in Zierikzee. Ze trouwden, lieten een huis in Ouwerkerk bouwen, kregen een zoon en een dochter en wonen inmiddels al weer vijf jaar aan de Donkereweg in Schuddebeurs.

Janine werkt nog steeds bij de Rabobank; nu in Goes op een half uurtje rijden. Na twintig jaar forenzen naar Tilburg heeft Chris sinds kort werk op het eiland, bij Corec, internationale handel in metalen. “We hebben in die twee decennia nooit overwogen om te verhuizen, Schouwen-Duiveland is ‘ons’ eiland. Bovendien pasten onze ouders al jaren op onze kinderen, die band wilden we niet verbreken.”

Aan de Donkereweg kunnen ze oud worden. De rust is vooral ’s winters bijna overweldigend, zomers komen er veel fietsers voorbij. De ruimte die het huis en de tuin bieden, maakt dat ze nooit langer dan een weekje met vakantie weg willen. “Wij vinden dit heerlijk wonen. Zierikzee is dichtbij, de kinderen fietsen die vijf kilometer naar de middelbare school. Sophie heeft haar pony vlakbij, de tennisbaan is om de hoek. Voor kijken we vrij uit over akkers met in de verte de Schouwsedijk. Achter hebben we onze riante tuin die we zelf onderhouden. We hebben een moestuingedeelte waar we van eten. Wat te veel is, maken we in of gaat in de diepvries. Dat buiten bezig zijn, is voor ons ontspanning, daar halen we energie uit. En in deze relatieve rust staan we toch midden in de maatschappij. We zijn lid van diverse verenigingen, zowel op sportief als op sociaal vlak. We vinden het belangrijk om op verschillende manieren een bijdrage te leveren aan de samenleving. Per slot van rekening maken we daar zelf ook deel van uit!”

Janine en Chris Schoneman
Villa Magnolia
Schuddebeurs

Verbergen
Vincent en Marja Krans
Wonen en werken in Ouwerkerk Vincent en Marja Krans

Wonen en werken in een Duivelandse polder

juni 2017

De eerste nacht in hun boerderij Kransenhof in de Vier Bannenpolder tussen Ouwerkerk en Nieuwerkerk was gedenkwaardig. Die nacht in februari stormde het zo hard dat de schuiven van de Oosterscheldekering werden gesloten. Het heeft Vincent en Marja Krans niet afgeschrikt, al vroegen ze zich even af of het altijd zo hard waait op Duiveland.

Vincent: “We hadden de boerderij in de zomer gekocht, met wuivend goudgeel graan op de akkers. Toen we verhuisden was het hartje winter. Dat is toch een andere ervaring. De oorverdovende stilte met alleen maar bruinen en grijzen en natte glimmers op de klei van de omgeploegde akkers. Het is wel een overgang van hartje Den Haag. Heel bijzonder dat dit ook Nederland is.”

Marja: “Toen werd het lente, ontwaakte het landschap en zagen we bijvoorbeeld de rijkdom aan vogels. Vincent heeft overal nestkasjes opgehangen en elk jaar hebben we een nest kerkuilen. Een sperwer slaat zijn prooi in onze voortuin en eet die daar rustig op. We hebben vrij uitzicht naar het zuiden. Aan de ene kant wonen de buren 400 meter, aan de andere kant 2,5 kilometer ver. Die ruimte en stilte, dat heb je in de stad niet.”

Marja: “We woonden prachtig in Den Haag, daar niet van. Een mooi Jugendstilpand dat Vincent helemaal heeft opgeknapt. Maar al dat blik voor de deur, die uitlaatgassen en smalle straten. En ja, de stad heeft tal van culturele voorzieningen, maar hoe vaak gingen we nou eigenlijk? Een concert in de Adriaanskerk van Dreischor heeft zijn eigen charme en we gaan geregeld naar fiZi, het filmhuis in Zierikzee. Als een voorstelling niet naar de provincie komt, is Rotterdam dichtbij. Vincent wilde graag naar het oosten, we hebben jaren een tweede huisje gehad in Ommen. Voor werk en familie was dat te ver. Zeeland was een goed alternatief. We kwamen al regelmatig in Zierikzee waar de zus van Vincent Pension Klaas Vaak heeft.”

Vincent: “We wilden echt de ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk, dus het werd geen Zierikzee. In Kransenhof, zoals we de boerderij noemen, was naast woonruimte ook plaats voor mijn atelier voor beeldhouwen, schilderen en restauratiewerk. Voor mijn klanten, vooral musea en bedrijven, maar ook particulieren, maakt het niet uit waar ik zit. Er komen alleen geen mensen meer spontaan binnenlopen; dat was in Den Haag wel zo. Daar heb ik in het begin aan moeten wennen.”

Vincent: “Boven mijn atelier hebben we inmiddels het vakantieverblijf Kransenhof voor twee tot drie personen ingericht. We hebben gasten uit alle delen van Europa en iedereen is enthousiast over de ruimte en rust. En onze jongens, die bij de verhuizing acht en negen jaar waren, hebben het hier geweldig gehad. Er is natuurlijk alle ruimte om buiten te spelen. In de kapschuur werden zelfs discofeestjes gehouden. En met al het water rond het eiland zijn ze enthousiaste zeilers geworden.”

Marja: “De eerste keer dat ik vanaf Kransenhof naar Rijswijk reed, moest ik even slikken. Dat was toch wel een afstand. Door mijn functie, commercieel manager, heb ik op verschillende plaatsen in de Randstad gewerkt. Daarom was de ligging van deze boerderij goed, niet ver van Rotterdam. Na acht jaar kon ik bij een lokale thuiszorgorganisatie aan de slag. Daardoor leerde ik meer mensen uit de buurt kennen, al waren we door politieke activiteiten, serviceclub en bestuurswerk wel al goed ingeburgerd. Nu ben ik begonnen met mijn eigen adviesbureau voor directie en middenkader.”

Vincent: “De ruimte die wij hier binnen hebben, leent zich uitstekend voor een galerie. Die is er gekomen. Voor eigen werk en dat van anderen op het gebied van realistische kunst. In mijn werk is de landschappelijke schoonheid van de omgeving – die met zijn vlakheid allesbehalve saai is – ingesijpeld. Ik zie ook kansen om (kunst)projecten te beginnen. Niet ingewikkeld, alleen wel tijdrovend om te organiseren. Sinds we hier wonen is het stadse leven steeds verder van ons weggeschoven en inmiddels half achter de horizon verdwenen. Ja, we zijn hier wel geaard.”

Vincent en Marja Krans
Kransenhof
Ouwerkerk

Verbergen
Jacqueline van Burg
Wethouder van de gemeente Schouwen-Duiveland Jacqueline van Burg

Welkom op
ons prachtige
platteland!

juli 2014

Als je vraagt hoe mijn band met Schouwen-Duiveland is, kan ik direct volmondig antwoorden: Bijzonder sterk. Als ik een dagje ga winkelen buiten het eiland heb ik aan het eind van de dag al heimwee! En waar ik het eiland ook op kom rijden, Grevelingendam, Brouwersdam, Zeelandbrug, Stormvloedkering, het ziet er overal even indrukwekkend uit.

Ik ben hier geboren en getogen dus mijn band met Schouwen- Duiveland gaat ver terug. Als kind ging ik ieder weekend met mijn ouders naar de Brouwersdam. Daar kon geen vakantie tegenop. Als je ouder wordt zie je pas hoe prachtig en veelzijdig dit gebied is. Maar ook wanneer ik fiets langs de Oosterschelde kan ik na al die jaren nog verrast worden door heerlijke zilte geuren en prachtige vergezichten. De lucht lijkt hier ook altijd blauwer dan elders op het eiland. Ik vind het heerlijk om tochtjes te maken over smalle landweggetjes naar onze mooie kleine dorpjes, en ik vind het helemaal niet erg om tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede achter een trekker te zitten. Want ook dat is mijn band met Schouwen- Duiveland: Trekkers op de rijbaan? Welkom op ons prachtige platteland! En als je op Bruinisse hebt gewoond, en nu aan de haven van Zierikzee is een band met de mosselsector als vanzelfsprekend. Nog steeds geniet ik ervan om door Zierikzee te dwalen en me te vergapen aan de vele prachtige monumentale panden. Ook kom ik graag in de Westhoek om in de zomer te genieten van het vakantiegevoel en in de winter om lekker uit te waaien op onze stranden. De vele musea die samen onze voorgeschiedenis vertellen schept natuurlijk ook een band. Wandelen, fietsen, terrasje pakken, oesters eten, eilandwijntje drinken… ik zou eindeloos door kunnen gaan met vertellen over mijn band met Schouwen-Duiveland. Dit vakantie eiland heeft gewoon alles!

Verbergen
Vicky Honig
Inwoonster van Zierikzee Vicky Honig

Wat wonen
we toch mooi!

september 2014

31 jaar geleden ben ik hier ter wereld gekomen en woon er op de dag van vandaag nog met veel plezier.

Opgegroeid in Burgh-Haamstede. Aan de rand van de polder wat veel mogelijkheden gaf om onze paardenhobby uit te kunnen oefenen. Ik herinner mij de tijd nog goed dat we met onze paarden op zondag of op een mooie zomeravond door de domeinen reden of over het strand van Westenschouwen galoppeerden. In onze ponytijd konden we met vriendinnen vanuit de manege “Lisiduna” uren in de bossen crossen met de paarden. Met het geluk dat we herten en konijntjes van dichtbij zagen. Heerlijk die tijd. Mijn Hbo studie heb ik in Rotterdam gedaan. Met Rotterdamse ouders was dat ook een soort van tweede thuis. Over de vraag of ik daar niet liever op kamers wilde heb ik niet lang hoeven na denken. Met de Interliner keerde ik na een drukke schooldag weer terug naar ‘Schouwen’. Amper het drukke Zuidplein af gereden sliep ik al en net voor de brug van Bru schrok ik weer wakker. Ik deed mijn ogen weer open en zag weer rust…. Nee, dacht ik dan: Ik hoef niet op kamers.

Inmiddels woon ik samen met mijn vriend in Zierikzee. In de stad maar toch nog een beetje landelijk. Onze woning is een oude stadsboerderij waar wij ‘in de schuur’ wonen. Het is heerlijk hier ook als jong stel in Zierikzee te wonen. Als we willen stappen is Rotterdam niet ver weg en als we een lekker drankje aan de haven willen, pakken we de fiets. Ik werk in de optiekzaak van mijn ouders in het centrum van Zierikzee. Helaas heb ik te weinig tijd om te kunnen zien hoe mooi het eiland nu eigenlijk is.

Na mijn werk rij ik in m’n autotje naar Bruinisse waar de paarden nu staan. De pensionstal Scheldemonde, waar de paarden staan, ligt prachtig gelegen in de polders van Bruinisse. Als ik na het trainen vaak even een rondje buiten stap en ik kijk naar de ondergaande zon over de polder, denk ik vaak; Wat wonen we toch mooi! Toch moet ik verklappen na 31 jaar nog lang niet alles gezien heb van het eiland. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit op de Oosterschelde gevaren…

Verbergen

En... Wat is jouw band?

Veel inwoners, bezoekers en ondernemers hebben hun Band met Schouwen-Duiveland laten weten op deze site. Zij delen hun verhalen met andere enthousiastelingen. Iedereen heeft zijn eigen invalshoek en waardering voor Schouwen-Duiveland. Samen vormen zij de Band met Schouwen-Duiveland.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw Band. Laat ons jouw verhaal weten, vertel over je ervaringen en wensen en laat jouw tips van mooie plekjes, lekkere restaurants, gezellige cafés en leuke evenementen achter op Facebook.