Banner met surfmeisje aan Brouwersdam
Banner met inwoner voor woonwijk in Zierikzee
Banner van ondernemer voor vissershaven in Bruinisse
Homepage
Kaas assortiment

Gezellig winkelen in Zierikzee kan altijd. Heb je dagelijkse boodschappen nodig? Denk dan ook eens aan de boerderijwinkels. Verser kun je het niet krijgen!

Schoolklas

In veel dorpen is een basisschool te vinden, soms zelfs twee. De middelbare school, met vmbo, mavo, havo en vwo, staat in Zierikzee.

Sporter op loopband

Met al dat water, de brede stranden en ruime polders, word je bijna vanzelf sportief. Wil je liever in verenigingsverband sporten, dan valt er veel te kiezen.

Verpleger die een bandage aanlegt

Alle basisvoorzieningen (en meer) op het gebied van gezondheidszorg zijn aanwezig.

Kunstwerk

Concerten, cabaret, toneel en films, voor een middag of avondje uit hoef je niet ver weg.

Zweefvliegtuigen

Het is altijd weer verbazend hoe rijk het verenigingsleven is, van toneel- tot schietvereniging en van reddingsbrigade tot hockey.

Paalhoofden op strand

Schouwen-Duiveland is omringd door de Oosterschelde, Noordzee en Grevelingen. Meer dan de helft van de gemeente ligt zelfs onder water.

Informatiezuil bij natuurgebied

Met het grootste bos van Zeeland, de brede stranden, oude en nieuwe duinen en natuurlijk de polders met hun dijkjes, mist Schouwen-Duiveland alleen wat bergen.
Er moet wat te wensen blijven…

winkels

winkels

Zierikzee staat inmiddels bekend om zijn vele winkeltjes. Je vindt er de laatste mode, geurige koffie en thee, heerlijkste chocolade, mooie boeken, aparte tatoeages en natuurlijk verse mosselen.

Winkelen, een terrasje pakken en weer verder shoppen; de één vindt het heerlijk, de ander moet er niet aan denken. Feit is, dat je al je boodschappen op Schouwen-Duiveland kunt doen, ook als het om laptops, koffiezetapparaten, gehoorapparaten en planten gaat, om maar een selectie te noemen. Vind je het leuk om de producten echt vers in het seizoen te kopen, dan kun je terecht bij een groeiend aantal boerderijwinkels. Vaak verkopen zij meer dan hun eigen gewassen en vind je er ook andere lokale streekproducten. Wie snel en efficiënt zijn dagelijkse boodschappen wil doen, kan verspreid over het eiland kiezen uit een aantal bekende landelijke supermarktketens.

scholen

Openbaar, protestants-christelijk, rooms-katholiek, reformatorisch en speciaal onderwijs, met 18 basisscholen valt er watl wat te kiezen. Voor het middelbaar onderwijs kunnen de leerlingen naar Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee.

Alle grotere plaatsen, maar ook enkele kleinere dorpen, beschikken over een of meerdere basisscholen. Dat kan zowel openbaar als bijzonder onderwijs zijn, of beide. En binnen die verschillende achtergronden, heb je ook de keuze uit bijvoorbeeld Jenaplan, Dalton, het speciaal onderwijs, een brede school en onderwijs voor hoogbegaafden. Pontes Pieter Zeeman is de naam van de middelbare school in Zierikzee. Pontes (brug) staat voor het samenwerkingsverband met het Goese Lyceum. Pieter Zeeman is in 1865 geboren in Zonnemaire en werd uiteindelijk natuurkundige. Hij ontving in 1902, samen met Hendrik Lorentz de Nobelprijs voor het natuurkundige verschijnsel dat tegenwoordig het Zeemaneffect heet. Pieter Zeeman biedt beide kanten van het middelbaar onderwijsspectrum aan: zowel praktijkonderwijs en leerwegondersteunend onderwijs op het vmbo als het technasium op de havo en het vwo. Binnen het reguliere aanbod kun je het vmbo in vier richtingen volgen: bouw, metaalelektro, horeca en toerisme en zorg en welzijn. De theoretische onderwijsrichtingen zijn mavo, havo en vwo. Voor alle scholieren geldt dat ze ook cultuur- en media-educatie kunnen volgen.

scholen
sport

sport

Natuurlijk zijn er voetbalverenigingen, kun je op Schouwen-Duiveland tennissen of aan atletiek doen. Maar er is nog veel meer.

Als je nog niet sportief bent, dan stimuleren het strand, bos en duinen wel om in beweging te komen. Je kunt er heerlijk paardrijden, wandelen, fietsen en hardlopen. Het bos van Westenschouwen nodigt uit tot een sportief rondje mountainbiken. En dan zijn er nog de vele wandel- en fietsroutes en het knooppuntensysteem om zelf een route samen te stellen. De watersporters zeilen, surfen, kanoën en duiken in de Grevelingen, Oosterschelde en Noordzee. En vind je het leuker om in teamverband sportief te zijn, dan is er een ruime keuze aan sportverenigingen. Elke grotere plaats beschikt over sportvelden, een gymzaal of sporthal en vaak ook een tennisbaan. Zierikzee beschikt onder meer over een atletiekbaan en een nieuw sportcomplex met sporthallen, een overdekt zwembad en fitnesscentrum sportvelden.

gezondheid

We willen allemaal gezond zijn en blijven. Goede gezondheidszorg is dan ook belangrijk. Op Schouwen-Duiveland zijn alle basisvoorzieningen aanwezig.

Huisartsen, tandartsen, apothekers, consultatiebureaus, fysiotherapeuten en andere paramedici zijn vanzelfsprekend verspreid over Schouwen-Duiveland te vinden. De huisartsenpost, voor een huisarts in de avonduren, weekeinden en op feestdagen, is gevestigd in Zorgcentrum Borrendamme in Zierikzee.
Het voormalige Zweedse Rode Kruis Ziekenhuis van Zierikzee bevat tegenwoordig diverse gezondheidsdiensten. Zo heeft het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) er een dependance waar specialisten spreekuur houden en (kleine) ingrepen verrichten. Buurtzorg heeft er een pension met 24 bedden voor mensen die tijdelijk extra verzorging nodig hebben. Ook een aantal paramedische diensten is in het gebouw te vinden. Zij hebben zich verenigd onder de noemer Zorgboulevard Zierikzee. En tot slot vind je er het zelfstandig behandelcentrum Victoria Kliniek dat zich richt op behandelingen op het gebied van kaakchirurgie.

gezondheid
cultuur

cultuur

Niet alleen in het vakantieseizoen heeft Schouwen-Duiveland veel te bieden. Ook in de winter zijn er concerten, cabaretvoorstellingen en tentoonstellingen. fiZi, het filmhuis van Zierikzee draait het hele jaar door films.

Wat de een cultuur noemt, vindt de ander helemaal niets. Gelukkig is het aanbod op Schouwen-Duiveland heel breed en al helemaal in het vakantieseizoen. Dan kun je naar grote culturele evenementen als de Kunstschouw, Concert at Sea en Beachboom. Daarnaast zijn er allerlei kleinschalige festiviteiten en festivals. Er zijn verschillende podia waar pop, klassiek, cabaret en toneel te horen en te zien zijn. De belangrijkste zijn de Nieuwe Kerk, de Weverij en Brogum in Zierikzee en het dorpshuis in Renesse.
De bijzondere lichtval trekt al decennia lang kunstenaars naar Schouwen-Duiveland. In de Kop van Schouwen, Renesse en Zierikzee kun je dan ook op wisselende zondagen een kunstroute, annex open atelierroute volgen. En dan zijn er de vele musea die Schouwen-Duiveland rijk is. Acht van hen hebben hun krachten gebundeld. Samen geven ze, elk op eigen wijze, een goed beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van Schouwen-Duiveland.

verenigingsleven

Inburgeren op Schouwen-Duiveland? Word lid van een vereniging of word vrijwilliger! Een betere manier kun je bijna niet bedenken.

Of je nu bloemen schikt, Engelse literatuur leest, toneel speelt, bijen houdt, muziek maakt, aan zweefvliegen, boogschieten of eerste hulp bij ongelukken doet, op Schouwen-Duiveland heb je er een vereniging of club voor. En zo vind je gelijkgestemden, leer je mensen kennen in het dorp of de stad en kun je ook nog wat betekenen voor elkaar. Want behalve dat je lid kunt worden van culturele, ontspannings-, sportieve en groene verenigingen, zijn er ook vrijwilligers nodig om die verenigingen te laten draaien. Het vrijwilligerswerk, van besturen tot praktische zaken uitvoeren, is dan ook een aanrader om eens op een andere manier kennis te maken met mede-inwoners.

verenigingsleven
water

water

Water, je kunt er op Schouwen-Duiveland niet omheen, het is altijd aanwezig. En dat al duizenden jaren. Met altijd de twee uitersten: de voorspoed door, en de strijd tegen het water.

Ooit bracht de internationale handel over zee, vooral vanuit Zierikzee en Brouwershaven, voorspoed naar Schouwen-Duiveland. Tegenwoordig trekt het water veel watersporters naar het eiland. De Brouwersdam bijvoorbeeld, geldt als superspot voor onder meer de watersport. Er ligt een grote jachthaven en er is een zeil- en surfcentrum met allerlei activiteiten. In de Grevelingen liggen langs de dam twee (betonde) snelvaarbanen. Je zou het misschien niet denken maar de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van West-Europa, trekt duikers van heinde en verre. Er is veel te zien en omdat er geen tij is, kun je het duiken hier goed leren. Ook de Oosterschelde is, onder meer door de bijzondere sepia’s, een duikhotspot. De stroming en het getij vragen wel om meer duikervaring. Favoriete duikstekken liggen bij de Zeelandbrug en de Plompe Toren. Schouwen-Duiveland mag minder bekend zijn dan Friesland als het om zeilen gaat, maar de zeilers weten er het water wel zeer te waarderen. Wil je het rustig aan doen, dan kies je voor de Grevelingen. Houd je van stroming en getij, dan zoek je de golven van de Oosterschelde. Zierikzee en Brouwershaven zijn populaire stadshavens. In Bruinisse vind je een van de modernste jachthavens van Nederland. Het vissersdorp heeft trouwens ook haven voor de mosselvloot. Daarnaast kun je aanmeren in de jachthavens van Den Osse, Scharendijke, Marina Port Zélande en Burghsluis. Vaar je zelf niet? Scheep dan in op een van de rondvaartboten. Het is altijd leuk om Schouwen-Duiveland vanaf het water te bekijken. En vaak is er uitgebreide uitleg over het leven op, onder en rond het water. Vooral de natuurvaartochten en zeehondensafari’s zijn heel populair. En wie weet zie je ook een bruinvis rond het schip zwemmen. Ook kun je meezeilen met een van de historische schepen die bijvoorbeeld in de haven van Zierikzee liggen.

natuur

Zo’n 21 kilometer strand, overal water, het grootste bos van Zeeland, prachtige duinen en fraaie natuurgebieden, er is eigenlijk geen reden te bedenken om binnen te blijven. Want slecht weer bestaat niet.

Grosso modo kun je stellen dat de meeste gasten naar Schouwen-Duiveland komen voor het strand, de zee en de duinen. Die ongerepte lange kustlijn, waar de natuur tot zekere hoogte haar gang kan gaan, is ook bijzonder. Vanaf de zee is dat natuurlijk het beste te zien, maar loop eens van de Brouwersdam naar de Oosterscheldekering (of de andere kant op). Vanaf de Brouwersdam kun je ook langs de binnenkant van de duinen fietsen tot voorbij Renesse. En in het duingebied van de Kop van Schouwen kun je prachtig wandelen. Er zijn echter ook veel mensen die graag door de ‘binnenlanden’ fietsen en wandelen. Want ook dat landschap is heel afwisselend. De oude Vroongronden tussen Renesse en Haamstede bijvoorbeeld, of het krekengebied bij Ouwerkerk en het Dijkwater bij Dreischor; als je er oog voor hebt, vind je in de natuur veel van de geschiedenis van het eiland terug. Dat in Nederland de natuur vooral maakbaar is, zie je goed aan de Prunje. Dit natuurgebied, voormalige arme landbouwgrond, is nog jong. Maar de (trek)vogels hebben het massaal ontdekt. En zij trekken weer vogelaars uit heel Europa. Trouwens, Schouwen-Duiveland ligt met zijn zuidkust aan Nationaal Park Oosterschelde. Hoeveel (water)natuur wil je hebben?

natuur