Banner met surfmeisje aan Brouwersdam
Banner met inwoner voor woonwijk in Zierikzee
Banner van ondernemer voor vissershaven in Bruinisse
Homepage
Nieuwbouw

Graag een modern huis zonder zorgen? Of liever een vrije kavel op te bouwen?

Bestaande bouw - won ingen in Zierikzee

Graag zo'n historisch pand in een oud straatje? Of juist een klassieke boerderij?

Noordhavenpoort + woning

Geen zorgen over onderhoud, dat is kiezen voor het gemak van een huurhuis.

Nieuwbouw

Nieuw bij oud

Nieuw bij oud

Er wordt volop gebouwd op Schouwen-Duiveland. Vooral bij Zierikzee kun je kiezen uit verschillende nieuwbouwprojecten. Noorderpolder, Weids Zierikzee en Waterwijk, zijn de drie nieuwbouwwijken van Zierikzee. Alle drie met hun eigen aantrekkelijke punten en allemaal op vijf minuutjes fietsen van het historische centrum.

Waterwijk, grenst aan het Havenkanaal en het natuurgebied Tureluur. Even over de dijk en je hebt een prachtig uitzicht op de Oosterschelde. Kenmerkend voor Waterwijk zijn de strak vormgegeven zogenoemde kadewoningen. Waterwijk breidt momenteel uit met onder meer drie appartementsgebouwen.

De Noorderpolder, de naam geeft het al aan, ligt aan de noordkant van Zierikzee, vlakbij het nieuwe sportcomplex. De variatie aan woningen is groot. Er staan grote en kleinere rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en levensloopbestendige woningen. Deze wijk breidt nog steeds gestaag uit.

Weids Zierikzee, voorheen de Lanen, ligt niet ver van de Noorderpolder, tegen de (autovrije) Schouwse Dijk en een fruitboomgaard aan. Royale kavels worden bebouwd met grote woningen in een jaren 30 variant.

Behalve in Zierikzee zijn er in de verschillende dorpen van Schouwen-Duiveland meer kleinschalige nieuwbouwprojecten gaande. Neem bij interesse contact op met een van de eilandelijke makelaars. Zij kunnen je alles over de mogelijkheden vertellen.

Bekijk ook:

Ook Buiten Zierikzee

Behalve in Zierikzee zijn er ook in de verschillende dorpen van Schouwen-Duiveland (kleinschalige) nieuwbouwprojecten gaande. Vaak zijn deze woningen en kavels snel verkocht aan de inwoners van het dorp.

Toch nieuwsgierig? Neem dan contact op met een van de eilandelijke makelaars. Zij kunnen je alles over de mogelijkheden vertellen.

Bekijk ook:

Ook Buiten Zierikzee

Bestaande bouw

Oud en echt oud

Oud en echt oud

Met 810 rijksmonumenten en nog eens 386 gebouwen met een gemeentelijke monumentenstatus, is het niet onwaarschijnlijk dat het ene leuke huis op Schouwen-Duiveland ook nog eens echt oud is. Maar er zijn natuurlijk ook heel veel prachtige huizen van meer recente datum. Hoe dan ook, de keuze is groot.

Leg de stadsplattegrond van Zierikzee uit bijvoorbeeld 1660 over die van het huidige centrum, en je ziet dat het stratenpatroon nog vrijwel identiek is. Zierikzee beleefde vroeg zijn gouden eeuw, al in de loop van de veertiende eeuw. Gewaardeerd om zijn handel in zout, laken, meekrap, graan en scheepsbouw, zorgde de welvaart voor maar liefst 5.500 inwoners. Alleen Haarlem en Dordrecht waren in die tijd groter.

Armoede
Vanaf de tweede helft van de vijftiende eeuw ging het bergafwaarts. Zelfs de aanleg van het Havenkanaal om vrije doorvaart naar zee te behouden, kon niet verhelpen dat Zierikzee verarmde. Zo sterk dat er geen geld of noodzaak was om gebouwen te slopen en straten te verbreden. En zo kun je tegenwoordig in een eeuwenoud huis in een eeuwenoud straatje wonen.

Inbreiding
In de loop der jaren zijn ook de voormalige kloostertuinen en -boomgaarden bebouwd. Ook de opstallen van stadsboerderijen hebben een woonfunctie gekregen. En pakhuizen worden verbouwd tot woonhuis. Wonen in het centrum dit stadje is bijna altijd wonen in een huis met geschiedenis.

Dorpsring, dijkhuisje of boerderij

Wonen op Schouwen-Duiveland is heel afwisselend wonen.
Wie van zee, bos en duinen houdt, kiest voor een van de dorpen of buurtschappen op de Kop van Schouwen.
In het midden kun je bijvoorbeeld terecht in de fraaie ringdorpjes Noordgouwe en Dreischor. Of in de landhuizen van Schuddebeurs, gebouwd op voormalige kreekruggen waar het land al eeuwen zeer vruchtbaar is.
De Platte van Schouwen, de laagste polder, heeft nieuwe charme gekregen door de natuurontwikkeling van Plan Tureluur.
Vanuit het oosten, met zijn strakke polders, wegen en dijken, zit je zo in de Randstad en Brabant.

Met circa 33.000 inwoners op ruim 230 km2 heeft Schouwen-Duiveland genoeg ruimte. Verspreid over het eiland liggen zo’n 26 dorpen en buurtschappen. Zierikzee en Brouwershaven buiten beschouwing gelaten. Het woningaanbod is net zo divers als het landschap. Je vindt er arbeidershuisjes en statige woningen van notabelen gemoedelijk naast elkaar aan een dorpsring. Eenzame dijkhuisjes geven een ongekend gevoel van rust en ruimte. Boerderijen krijgen, mede door de schaalvergroting, nieuwe woon- en werkbestemmingen.

Kijk rond op het eiland of informeer bij een van de makelaarskantoren en laat je verrassen door de vele mogelijkheden.

Bekijk ook:

Dorpsring, dijkhuisje of boerderij

Verhuur

Starterswoningen en veel meer

Starterswoningen en veel meer

Niet iedereen wil of kan een huis kopen. Schouwen-Duiveland heeft dan ook een ruim aanbod aan huurwoningen. In elke plaats op het eiland zijn huurwoningen in soorten en maten te vinden.

Ook de huursector kent een grote diversiteit. Starterswoningen – voor mensen die voor het eerst een huis huren, levensloopbestendige woningen – voor mensen die op enig moment (fysieke) aanpassingen nodig hebben, ruime en kleine eengezinswoningen, duurzame nieuwbouwwoningen. Kortom, het is handig om eerst goed te bedenken welke wensen en eisen je hebt.

Bekijk ook:

Sociale en vrije huursector

Wooncorporatie Zeeuwland verzorgt de verhuur in de sociale sector. Ook de makelaars op Schouwen-Duiveland beschikken over een huuraanbod, dit is de vrije sector.

Het aanbod van Zeeuwland is te zien op de gemeenschappelijke site van de Zeeuwse en West-Brabantse corporaties. Om te kunnen reageren, is inschrijving bij Zeeuwland noodzakelijk.
Voor het aanbod in de vrije sector kun je contact opnemen met een van de eilandelijke makelaarskantoren.

Bekijk ook:

Sociale en vrije huursector

En... Wat is jouw band?

Veel inwoners, bezoekers en ondernemers hebben hun Band met Schouwen-Duiveland laten weten op deze site. Zij delen hun verhalen met andere enthousiastelingen. Iedereen heeft zijn eigen invalshoek en waardering voor Schouwen-Duiveland. Samen vormen zij de Band met Schouwen-Duiveland.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw Band. Laat ons jouw verhaal weten, vertel over je ervaringen en wensen en laat jouw tips van mooie plekjes, lekkere restaurants, gezellige cafés en leuke evenementen achter op Facebook.